Екзакта Рисърч: Ако гласуват повече хора, партиите в новия парламент може да са дори 8

Екзакта Рисърч: Ако гласуват повече хора, партиите в новия парламент може да са дори 8
МВнР
A A+ A++ A

В парламента реално могат да влязат 6, 7 или 8 партии. Финалната фаза на кампанията ще е решаваща за представянето на ВМРО и „Изправи се! Мутри вън!“. Възможно е още една партия да атакува 4-процентовата бариера в края на кампанията. Това сочи изследване на агенция „Екзакта Рисърч Груп”, предаде Нова телевизия. То е проведено сред 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда, в 92 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано „face to face” интервю. Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на „Екзакта Рисърч Груп”. Максималната грешка при 50-процентовите дялове е +/- 3%.

Броят на формациите, които ще бъдат представени в българския парламент, зависи до голяма степен от избирателната активност, но главно от твърдостта на електоратите на по-малките формации.

ПК „Воля-НФСБ” е новосформирана коалиция, макар и с добре познати лидери, отчитат социолозите. Според тях в рамките на кампанията има покачване на подкрепата към тази формация. Ако подобна тенденция се запази до деня на вота, коалицията има шансове за добро представяне.

Изненада може да поднесат и „Републиканци за България”, смятат от„Екзакта Рисърч Груп”. Чрез интензивна кампания тази партия увеличава разпознаваемостта и подкрепата си. Точното измерване по социологически път на техния електорат е затруднено поради регионална специфика и заради хипотезата за скрит вот.

„Възраждане”, АБВ, КОД и „Атака” получават в изследването дялове от порядъка на около и малко над 1%.

Коректно е мандати да се изчисляват след като има яснота по това колко партии влизат в 45-тия състав на българския парламент, отбелязват от „Екзакта Рисърч”.

Оттам уточняват още, че провеждат своите национални проучвания на територията на България, поради което данните не включват вота извън страната.

Данните от началото на март до момента показвали, че интензивното разпространение на COVID у нас е фактор, който може да повлияе за намаляване на електоралната активност сред хората, които изпитват притеснения за здравето си. Това води до допускането, че ще гласуват под 3 млн. избиратели, най-вероятно между 2 600 000 и 2 800 000 души.

Очаква се на тези избори да бъде регистрирано някакво съотнасяне между страховите нагласи, породени от COVID, протестните нагласи, поддържани от лятото на 2020 г. насам и нагласите в подкрепата за статуквато. COVID е фактор в изборната надпревара, който ще остави в пасивна позиция немалко хора с иначе разнообразни политически симпатии и активна гражданска позиция, смятат от „Екзакта”.

В настоящото изследване оттам регистрират дял на твърдо решилите да гласуват, който е близък до 45%.

До деня на вота „Екзакта” очаква известен ръст на подкрепата за ГЕРБ и за „Има такъв народ” и задържане на електоралните дялове на БСП и ДБ.

 

Изследването е проведено сред 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда, в 92 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “face to face” интервю. Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на „Екзакта Рисърч Груп”. Максималната грешка при 50-процентовите дялове е +/- 3%.









#Екзакта Рисърч Груп #избори #избирателна активност #партии #нов парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »