НОЩ: Около 15 000 са ваксинираните дневно през последната седмица

НОЩ: Около 15 000 са ваксинираните дневно през последната седмица
A A+ A++ A

Около 15 000 са ваксинираните дневно през последната седмица. Здравните власти очакват това число да се увеличи с пристигането на допълнителни количества ваксини от най-предпочитаната към момента – на основата на информационна РНК.

 „Може би сме единствената държава в Европа, в която хората имат достъп до ваксина, стигат до тази ваксина и се отказват заради това, че не е избраната от тях ваксина. Искам да ви кажа, че има държави, в които няма никакви ваксини. Очакваме до края на април да получим достатъчно количества ваксини, с което да дадем възможност на хората да направят своя информиран избор по отношение на вида ваксина“, подчерта министърът.

„Производствените бази на руската ваксина ще бъдат инспектирани от ЕС. Едва след тази процедура ще може да се премине към следващия етап. По отношение на китайската ваксина Синовак, все още се правят проучвания”, обясни Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Миналата седмица е извършена промяна в разрешението за употреба на трите налични в България ваксини.

„В Германия вече се произвежда ваксината на Pfizer/BioNTech. Има и малка промяна в условията за съхранение на този препарат. Надяваме се тези неща да помогнат за логистиката и доставките на ваксини”, каза още Кирилов.

„Относно ваксината на AstraZeneca има промяна в търговското наименование. Добавена е и нова производствена база в Нидерландия, където се произвежда активното вещество на препарата”.

В страната ни през април се очакват около 700 000 дози, като около 350 000 ще бъдат РНК ваксини. До края на юни се очакват близо 1,5 млн. от Pfizer и 500 000 от Moderna.

#ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"