Едни от най-добрите първоаприлски „лъжи“

Едни от най-добрите първоаприлски „лъжи“
A A+ A++ A

Първи април е Денят на шегата или пък Денят на лъжата – може да сте го чували и по двата начина. Днес е денят, в който можем да се пошегуваме, да позволим да се пошегуват с нас или директно да си излъжем. Като се смята, че най-добрата първоаприлска шега е тази, на която всички се смеят - дори човекът, на чийто гръб е изиграна.

Има всякакви майтапи – някои са прозрачни и безобидни като виц. Други могат да подведат цяла държава да им повярва. Някои майтапи обаче са били толкова креативни, че са останали в историята като най-добрите първоаприлски шеги.

С лодка в центъра на София през 1933 г.

Една от първите медийни шеги за 1 април датира от 1933 г., когато на първата си страница хумористичният вестник „Щурец“ излиза със заглавие: „Страшното наводнение в София“. То е подкрепено от съвсем реалистични колажи на хора с лодки, плуващи по жълтите павета пред Народното събрание.

Авторите шегобийци обаче не спират до тук – те разказват и за героичното спасяване на кмета на София, който бил завлечен от стихийни води, причинени от спукване на тръба след земетресение. Историята достига и до своя пик с твърдението, че земният трус, причинил наводнението в София, е довел до изригване на вулкан в Пловдив.

Охрид иска да се отцепи от Македония и да бъде управляван от София

От македонците всичко може да се очаква. Ето защо много хора повярвали и на публикации, че Охрид поискал да се отцепи от Македония и да бъде управляван от София. Много българи и днес биха се зарадвали на новината, че ще си имаме „троянски кон“ в сърцето на съседката ни.

1200 лв. минимална заплата

Тук шегата се заиграва с чувствителна за обществото ни тема – минималната заплата. През 2016 г. редица сайтове публикуват информация, че се предвижда въвеждането на единна ставка за минимална заплата от 600 евро (1200 лв.) за целия ЕС. Това обаче гранични с тънка подигравка към стандарта на живот на много хора у нас. Някои медии дори пуснаха фалшиво интервю с тогавашния еврокомисар по социалните въпроси.

Подобна може би „неприятна“ шега е и заглавието: „Пускат евтин бензин в супермаркетите“.

Трябва да се отбележи обаче, че днешните заглавия за отваряне на ресторантите и фитнесите не са шега, а сериозно правителствено решение. Въпреки че властите в последно време обичат да се „шегуват“ с народа и бизнеса с игра на ластик тип „отваряме-затваряме“.

#Ден на шегата #Ден на шегата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"