Спешните медици скочиха на властта заради разхлабването на мерките

Спешните медици скочиха на властта заради разхлабването на мерките
A A+ A++ A

След като управляващите обявиха разхлабване на мерките, а страната ни достигна абсолютен рекорд от началото на пандемията по брой заразени с коронавирус, медиците от Спешна помощ излязоха с остра критика срещу властта. Те поискаха незабавна отмяна на заповедта на здравния министър Костадин Ангелов, защото според тях тя е гавра с труда им и крие риск при спасяването живота на пациентите им.

"Министерството на здравеопазването отчита, ден преди разхлабването на противоепидемичните мерки, за един ден 5176 новозаразени - ръст с 679 човека ,155 починали, 9811 хоспитализирани. Всички тези показатели сочат отново ръст на заболели и усложнени пациенти, които ние трябва да диагностицираме, лекуваме, транспортираме и хоспитализираме. Колкото повече са заразените, толкова повече ще е броят на усложнените пациенти по време на и след ковид инфекцията. Това е непосилно за нашата армия от 300 мобилни екипа, 160 филиала за спешна помощ и около 40 спешни отделения на територията на страната", написа във Facebook д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ. Тя отбеляза, че много от спешните медици са се разболели и за това се налага другите да карат извънредни дежурства.

"Ние сме на ръба на възможностите си и заявяваме, че отказваме да носим отговорност за закъснялата и неадекватна на нуждите на пациентите ни спешна помощ. Ние искаме пациентите ни да получават своевременна и равнопоставена спешна медицинска помощ, но нямаме материален и човешки ресурс, който да отговори на ръста на заразените", изтъква д-р Кателиева. 

Според нея вината за закъсненията на мобилните екипи или нереализирани хоспитализации, както и лутането по болниците, е на управляващите. По думите ѝ те не са  осигурили адекватни на ръста на епидемията противоепидемични мерки и своевременна масова ваксинация на населението.

"Какво се нарича разхлабване на мерките по време на пик на пандемия? ГЕНОЦИД! Какви са доводите за безумното решение да се разхлабят противоепидемичните мерки?НИКАКВИ! Какви ще са последиците? КАТАСТРОФАЛНИ! Как ще се почувстват хората, работещи на първа линия? ОБИДЕНИ! Какво е общото между тази снимка и заповедта на министъра на здравеопазване от днес? БЕЗОТГОВОРНОСТ", пишат още спешните медици.

Снимка: Facebook/ Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ

#Бърза помощ #мерки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »