Граждани изпробваха машинното гласуване пред сградата на НС

Граждани изпробваха машинното гласуване пред сградата на НС
A A+ A++ A

Броени дни преди парламентарните избори - общественият съвет към ЦИК организира демонстрация на машинно гласуване. Тя се провежда пред сградата на Народното събрание.

До късния следобед имаше засилен интерес от хора, които желаят да се уверят, че гласуването не е трудно.

Изборният процес започна с разпечатването на нулев протокол. С една карта не може да се гласува два пъти от един човек, поясни Румяна Дечева - заместник-председател на обществения съвет към Централната избирателна комисия. Машините не са свързани, няма какво да бъде хакнато, заяви още тя.

Дечева каза още, че са правили опит да инициират законодателни промени, с които да се улесни процесът по отчитане на гласовете от машинния вот, но това не е сторено. При сегашната ситуация в края на изборния ден членовете на изборни комисии ще трябва да запишат броя гласове за всеки кандидат, дори нулевите стойности.

Плюсовете са, че всички, когато пипнат машината за първи път, виждат колко е лесно. Ние очаквахме да има повече затруднения, очаквахме хората в определена възраст да нямат любопитство, което се оказа невярно. Идват, много бързо се справят и много бързо гласуват. Една особеност е, че самата бюлетина е на 3 страници и всеки, който влиза и знае за кой номер на партия иска да гласува, трябва бързо да се ориентира къде се намира неговия номер", разказа представителят на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева пред репортера на BulgariaOnAir Виктор Дремсизов. 

Значителен интерес проявиха и представители на секционните комисии, които дойдоха също да пробват, за да могат да са от полза на гласоподавателите в деня на изборите.

"За нас това беше най-интересният момент, защото за пръв път имахме толкова много членове и председатели на секционни избирателни комисии. За съжаление, само от София, защото това не се случва в цялата страна. Те самите видяха, пипнаха, запознаха се. Вече са с по-голяма увереност и са готови за машинното гласуване на 4-и април", посочи представителят на Обществения съвет към ЦИК.

#ЦИК #машинно гласуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »