Ученик на 13 г. от Русе – най-четящото дете в България

Ученик на 13 г. от Русе – най-четящото дете в България
13-годишен ученик от Русе е най-четящото дете в България, показват резултатите от националната кампания „Забавното лятно четене 2012“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

13-годишен ученик от Русе е най-четящото дете в България, показват резултатите от националната кампания „Забавното лятно четене 2012“.

Седмокласникът Даниел Георгиев от СОУ „Възраждане“ е изчел цели 213 заглавия, а интересът му към четенето е насърчаван и от майка му Петя Георгиева, която е библиотекар в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, предаде БГНЕС.

Даниел обича много и компютрите – именно докато се рови в интернет, е попаднал на кампанията „Забавното лятно четене“.

„Тъй като много обичам да чета, реших да се включа. Не казах на родителите ми – те разбраха чак накрая, когато обявиха, че съм победител“, сподели ученикът.

Той разказва, че любимите му книги са „Бай Ганьо“, „Под игото“, „Хари Потър“, „Приказка без край“. Макар да е почитател на новите технологии, чете само хартиени книги и все още не е подхващал електронна.

Русе спечели още две награди в „Забавното лятно четене“ - състезанието за най-четящ град и най-четящо училище – СОУ „Христо Ботев“, чиито възпитаници са прочели през ваканцията 602 книги.

Близо 2000 малки читатели са се записали в детския отдел на русенската библиотека „Любен Каравелов“, съобщи директорката Теодора Евтимова.

Близо 60% са момичетата, а останалите са момчета. По-активни са децата до 4. клас, които са два пъти повече от учениците от 5. до 7. клас, показва статистиката.

За титлата „най-малък читател“ спорят няколко малчугани, които са на по 3 годинки, чиито родители им вземат книжки с картинки и с твърди корици.

„Искам да поздравя русенци за това, че техните деца са най-четящите деца в България за тази година. Радваме се, че нямаме отлив на читатели от детския отдел, напротив. Ние правим всичко възможно да популяризираме различните инициативи за четене сред подрастващите, включително и свързаните с интернет, и по тази причина има и доста деца, които се записаха това лято“, сподели Теодора Евтимова.

Наблюденията сочат, че извън задължителната литература децата много търсят книги за тайнства, магии, „Хари Потър“, „Властелинът на пръстените“ и други от тази тематика.

Радостно е, че библиотеката успява да набави и нови книги – над 800 тома влязоха благодарение на благотворителната кампания, организирана от фондациите „Обществен фонд Русе“ и „Децата на Русе“. С тези средства бяха закупени и над 20 електронни книги.

#библиотека #Русе #електронни книги #книги #Даниел Георгиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »