Марияна Николова за здравния сертификат: Полезен е за туризма

Марияна Николова за здравния сертификат: Полезен е за туризма
A A+ A++ A

“Здравният сертификат ще улесни безопасното пътуване и по този начин ще даде важен тласък за съживяването на екосистемата на туризма”, заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на проведената днес кръгла маса на високо ниво на тема „Европейски дигитален зелен сертификат“, организирана от федералния министър по въпросите на селското стопанство, регионите и туризма на Австрия Елизабет Кьостингер.

„Безопасното, безпроблемно и свободно пътуване, както и отворените граници са от основно значение за съживяването на туристическия сектор. Заради това са необходими координация, подкрепа и солидарност както на равнището на ЕС, така и на международно ниво, за да се създадат необходимите условия за насърчаване на развитието в сектора в съответствие с основополагащото право на свободно движение”, каза още вицепремиерът.

Тя добави, че българското правителство подкрепя създаването на „бързи зелени коридори“ за ваксинирани, хора с негативен тест за COVID-19 и хора, които вече са се възстановили от коронавируса, като същевременно не се ограничават пътуванията на останалите лица. 

По думите ѝ, това трябва да доведе до възраждане на туристическата екосистема и международната мобилност, предоставяйки свобода на движение и елиминирайки възможността за ограничение на несъществените пътувания. Според нея е от съществена важност да не се допусне дискриминация по отношение на пътуващите от трети страни, които също отговарят на условията на дигиталния зелен сертификат

#Марияна Николова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай