„Индипендънт": Туризмът в България в плен на бирата и пържените картофи

„Индипендънт": Туризмът в България в плен на бирата и пържените картофи
За да се стигне до пещерата Дяволско гърло, край Триград, се преминава по единствения еднолентов път в България, с насрещно движение. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Докато съседни Гърция и Турция развиваха туристическите си пазари, България остана в плен на бирата, пържените картофки и най-отвратителните сувенири на планетата, пише британският вестник „Индипендънт".

В кореспонденция от Родопите репортерът Филип Норман разказва за впечатляващата пещера „Дяволското гърло" той критикува политиката на държавата в областта на туризма.

„След като соцблокът отвори своите врати за западни туристи, България си спечели слава на място с евтини черноморски курорти като Бургас и Варна. Но райони с извънредно красива природа като Родопите останаха неоползотворени," коментира той.

До планините се стига по някой от пътищата, криволичещи през дефилета, които все още са населени от мечки и вълци, разказва авторът.

„След това минете покрай фермите и старите камиони, останали от ерата на комунизма, част от които се използват за превоз на животни, а други плуват в ръжда, каквото се случи и с идеологията, на която някога служеха," коментира той.

България, както и съседките й Гърция, Турция и Румъния, някога била земя на траките.

„Двамата най-велики герои на древната цивилизация – полуистински, полумитични – били Спартак и Орфей. Първият бил войн, който по-късно бе изигран от Кърк Дъглас. А вторият – музикант с неизмерима красота и харизма, нещо като прототип на Мик Джагър," пише още „Индипендънт".

„Най-страшната гледка в живота ми, по-ужасяваща и от пътническия контрол на „Хийтроу", бе прочутата „Бучаща зала" – огромна сумрачна пещера, намираща се непосредствено под впечатляващ водопад," признава Филип Норман.

„Има, струва ми се, известна аналогия между легендата за Орфей и България като туристическа дестинация. Днес страната се нуждае от съвременен Орфей, който да я изведе напред, без да поглежда назад към миналото," заключва репортерът на „Индипендънт".

#вестник „Индипендънт" #Родопи #Гърция #Турция #Румъния #Кърк Дъглас #Мик Джагър #„Дяволско гърло" #туризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »