Постоянен арест за трима от задържаните за шпионаж

Постоянен арест за трима от задържаните за шпионаж
Pixabay
A A+ A++ A

Трима от петимата обвиняеми за шпионаж в полза на Русия остават за постоянно в ареста. Софийският военно-апелативен съд потвърди задържането под стража на заместник-началника на бюджетната дирекция в Министерството на отбраната полковник Петър Петров, началника на класифицираната регистратура на Народното събрание Любомир Медаров и на Димитър Влахов, служител на Военното разузнаване.

Решението е окончателно, обясни военният прокурор Елин Алексов:

„Считам го за правилно, защото е тежко умишлено престъпление, извършено от организирана група. И като офицер изобщо не се гордея, че друг офицери са си предали държавата“.

Съдебното заседание продължи повече от три часа заради нови доказателства, внесени от прокуратурата.

Нови четири тома доказателства, сред които и преразказ на разговори от килиите на задържаните за шпионската афера,  представи прокуратурата преди началото на съдебните заседания по жалбите на петима от тях срещу наложения им от Софиийския военно-окръжен съд постоянен арест.

Прокурорът по делото Стоян Лазаров посочи: 

"Новите доказателства само подкрепиха обоснованото предположение и опасността да се укрие обвиняемият, допълват доказателствата от преди това за шпионската му дейност. Има данни, че той е събирал класифицирана информация от работното си място", каза представителят на обвинението във връзка с потвърждаването на най-тежката мярка за неотклонение на Петър Петров.

"По това дело не е изяснен предметът на престъплението "шпионство". В Закона за защита на класифицираната информация изрично е посочено критериите и видовете класифицирана информация. И към настоящия момент не е ясно тази, която от прокуратурата се претендира, че е събирана от нашия подзащитен, какво представлява", заяви от своя страна адвокатът на Петров.

Адвокатът на Любомир Медаров - Васил Василев коментира:

„За моя подзащитен г-н Медаров аз съм спокоен и към настоящия момент аз не знам за каква държавна тайна той е в ареста. Спокоен съм за нататък, рано или късно нещата ще излязат на яве, но е недопустимо за мен при такава липса на доказателства да се отива към най-тежката мярка за неотклонение.“ 

Предстои съдебният състав да се  произнесе по жалбите срещу задържането им под стража и на останалите двама обвиняеми в шпионаж в полза на Русия.

Първото заседание започна преди 10:00 ч. днес. Малко преди 12:00 ч. съдебният състав се оттегли да мисли върху определението именно заради новите доказателства, които са два тома явни и два тома секретни. Това наложи забавянето на съдебните заседания, тъй като адвокатите трябваше да се запознаят с тях.

Заради класифицираната информация, която се съдържа по делото, мерките за неотклонение се гледат при закрити врати, а журналистите се допускат в съдебната зала само, за да чуят определението на военните съдии.

Според неофициална информация част от доказателствата са свързани със записи, които показват как обвиняемите се договарят какво да говорят пред съда, а другите са свързани с класифицирани документи, които са част от разследваната шпионска афера.

По-късно от другите е пристигнало искането за по-лека мярка и на т.нар. резидент Илия Илиев, който е бивш шеф във военното разузнаване, така че все още не е  ясно дали и неговата мярка ще се гледа днес.

В съдебната зала се явяват прокурори, както от Военно-окръжната прокуратура, така и от Военно-апелативната прокуратура.

Петима от 6-имата обвинени в шпионаж за Русия обжалваха задържането си под стража, което първоинстанционният военно-окръжен съд им наложи след 23-часов съдебен маратон, приключил в ранните часове в понеделник. За шестия от групата за шпионаж прокуратурата не поиска задържане под стража, след като той направил пълни самопризнания.

 

#постоянен арест #шпионаж #военна прокуратура #Военен съд #офицери #военни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »