Бундестима с уникален протест срещу газенето на човешките права в страната домакин на Мондиал 2022

Бундестима с уникален протест срещу газенето на човешките права в страната домакин на Мондиал 2022
A A+ A++ A

Немският национален отбор събра погледите на целия спортен, а и не само, свят. Супер звездите на Бундестима протестирара срещу нарушаването на човешките права в Катар. За целта те избраха минутите преди световната квалификация срещу Исландия, която е начало на похода им именно за класиране на Мондиала в тази азиатска държава, който предстои през ноември 2022 година. Единадесетте титуляри на Йоги Льов се появиха в черни фланелки, на които всеки носеше отделна буква, така че като се доближат един до друг с бели букви да се чете изписаното HUMAN RIGHTS (човешки права).

От Бундестима излязоха с позиция срещу отношението на Катар към мигрантите. Хиляди работници мигранти са загинали по време на строителството на стадионите в Катар през последните години, а тази ужасяваща статистика сякаш остава нечута и минава някак между капките.

Норвегия бе първият отбор, който излезе в световните квалификации с фланелки, на които имаше послание: „Човешки права на и извън терена“, преди мача им срещу Гибралтар.

Селекционерът на Норвегия Стале Солбакен заяви, че протестът е опит да се окаже натиск върху ФИФА да бъде още по-директна с властите в Катар, за да наложи по-строги изисквания.

Правозащитната организация „Amnesty International“ тази седмица призова ФИФА да окаже натиск върху Катар.

Разследване на „The Guardian“, което бе публикувано през февруари показа, че над 6500 работници, мигранти от Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш и Шри Ланка са починали в Катар през последните 10 години. Твърди се обаче, че общият брой на загиналите е дори по-висок.

Законодателният орган на Катар през миналия месец обяви препоръки за отнемане на правата на мигрантите, които им бяха дадени наскоро.

Препоръките включват премахване на правата на работниците мигранти да сменят работата си по време на техния договор, както и ограничаване на броя на случаите, когато те да могат да сменят работата си.

#Катар #Германия #човешки права

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай