Макрон обяви, че Европа е на прага на нов тип световна война, обвини Русия и Китай

Макрон обяви, че Европа е на прага на нов тип световна война, обвини Русия и Китай
A A+ A++ A

Европа е изправена пред "нов тип световна война", свързана с ваксинацията, каза за Le Figaro френският президент Еманюел Макрон на пресконференция след първия ден на виртуалната среща на върха на ЕС.

Според него това се дължи, наред с други неща, на "желанието на Русия и Китай да разширяват влиянието си по света чрез ваксините". Френският лидер изрази мнение, че в настоящата ситуация Европа трябва да бъде независима в производството на такива лекарства.

Макрон заяви, че през следващите месеци Европа ще увеличи производството на коронавирусни ваксини и ще стане най-големият производител на такива препарати. В същото време той предложи да се блокира износът на ваксини, ако производителят не изпълнява задълженията си за доставка в Европейския съюз. 

Френският лидер отбеляза, че Pfizer и Moderna, за разлика от AstraZeneca, спазват своите задължения.

Европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон заяви по-рано, че Европа няма да има нужда от руска ваксина срещу коронавирус Sputnik V, тъй като в Европейския съюз вече са одобрени четири други лекарства, които ще бъдат достатъчни за постигане на стаден имунитет.

Италианският премиер Марио Драги не изключи възможността Рим да поръча от руската ваксина при липса на координация в рамките на ЕС. Както отбеляза и германският канцлер Ангела Меркел, ЕС трябва да разреши използването на Sputnik V, а ако ЕС не поръча ваксината, Германия ще го направи сама.

#Еманюел Макрон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"