Руската COVID-ваксина ще се произвежда и в Сърбия

Руската COVID-ваксина ще се произвежда и в Сърбия
Pixabay
A A+ A++ A

Първата руска ваксина срещу COVID19 „Спутник V“ ще се произвежда в Сърбия. Това съобщиха от руския държавен инвестиционен фонд, предаде БНР.

Както стана известно, руският фонд и сръбският институт по вирусология „Торлак“ са се споразумели производството да започне през май. Сърбия вече регистрира на своя територия създадения в центъра „Гамалея“ препарат. Първата партида беше доставена в страната през декември миналата година. По-рано този месец Руският фонд за преки инвестиции подписа договор с швейцарската фармацевтична компания Adienne Pharma and Biontech за производството на „Спутник V“ в Италия.  

Междувременно в руското медицинското списание „Инфекция и имунитет“ бяха публикувани резултатите от първия и втория етап на клиничните изследвания на разработената в новосибирския център „Вектор“ ваксина „ЕпиВакКорона“. Позовавайки се на публикацията, руските санитарни власти увериха, че препаратът е безопасен и ефективен. 

Днес в Русия започна серийното производство и на третата регистрирана в страната ваксина срещуCOVID19 - “КовиВак“ на центъра „Михаил Чумаков“ на Руската академия на науките. Очаква се първите партиди да се появят на пазара в неделя.

#Спутник V #ваксина #Русия #Сърбия #производство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"