Закопчаха група за насилствено събиране на задъжения, шефката била жена

Закопчаха група за насилствено събиране на задъжения, шефката била жена
МВР
A A+ A++ A

Арестите на шестимата участници в група за изнудване чрез заплахи и физическо насилие над длъжници на кредитно дружество е  извършен на 23 март т.г. в рамките на  специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура. При претърсвания на ползвани от тях адреси и автомобили са намерени и иззети мобилни телефони и СИМ-карти, списъци с имена, адреси и суми, бухалки, както и други доказателства.

Според данните до момента групата е била сформирана през януари 2019 г. и е събирала дългове на лицензиран кредитодател на територията на Софийска област. Тя е първата с подобна дейност, ръководена от жена. Всеки от участниците в престъпното сдружение е заемал определено ниво в йерархията и е изпълнявал строго определени функции. Жертви на изнудване са били предимно ниско образовани и малоимотни хора. Някои от тях били насилствено принуждавани да погасяват предсрочно кредитните си задължения в пълния им размер.

В хода на разследването са разпитани голям брой свидетели, сред които и пострадали от престъпната дейност.

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност шестимата задържани за участие в организирана престъпна група за изнудване чрез заплахи и нанасяне на телесни повреди на лица, забавили погасяването на задължения към кредитно дружество. С постановления на наблюдаващ прокурор им е наложено задържане до 72 часа.

Днес, 25.03.2021 г., в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.#ГДБОП #група #арести #заплахи #изнудване #събиране #дългове #жена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай