Ковачев: Наши сънародници в С.Македония се страхуват да се пишат българи при преброяването

Ковачев: Наши сънародници в С.Македония се страхуват да се пишат българи при преброяването
andrey-kovachev.eu
A A+ A++ A

В Република Северна Македония продължава да се дискриминира всеки, който открито заяви своята българска идентичност и произход. Историческата истина е табу, а всеки, който открито я споделя, бива подлаган на натиск, обиди и дискриминация. Това заяви евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев при обсъждането на доклада за напредъка на РС Македония в Европейския парламент, предаде БГНЕС.

Проблемът не е културно-исторически спор, а потъпкване на основни демократични права от една страна кандидат като например правото на изразяване без очакване на негативни последици, подчерта Ковачев.

Над 130 000 са българските граждани по произход в РСМ като част от българската историческа общност, която до идване на Титовия режим представлява мнозинство там, каза още евродепутатът. Тези хора живеят в страх, те са притискани да не се пишат българи на предстоящото преброяване, съобщи той.

Като последен пример Андрей Ковачев даде случаят с македонския представител на „Евровизия“.

„Неговият единствен грях беше, че сподели своя български произход. Последва вълна от обиди, заплахи и опити за отстраняването му от конкурса, каза той.

В заключение Ковачев обяви пълна подкрепа за разширяването като най-добрият начин за справяне с последиците от комунизма.

„Да на разширяването към всички страни от Западните Балкани. Не на лъжите, омразата и дискриминацията“, заключи той.

 

#Андрей Ковачев #Северна Македония #българи #преброяване #Тито #дискриминация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »