Страхотна победа за Цвети Пиронкова над изгряваща звезда на тениса в Маями

Страхотна победа за Цвети Пиронкова над изгряваща звезда на тениса в Маями
A A+ A++ A

Цветана Пиронкова се класира за втория кръг на Мастърс турнира в Маями след драматична победа над 85-ата в света Марта Костюк. Първата ни ракета отново демонстрира чудесната форма, която показа в квалификациите, и напълно заслужено победи 18-годишната украинка.

В следващата фаза Пиронкова ще се изправи срещу една от големите фаворитки в турнира – световната №8 Арина Сабаленка.

Костюк записа повече асове (5-1), но за сметка на това Пиронкова не направи нито енда двойна грешка, докато тези на опонентката ѝ бяха цели седем. Първата ни ракета спечели значително повече точки на сервис (56-39), като освен това реализира осем от десетте си възможности за пробив (80%), докато Костюк също оползотвори осем брейкпойнта, но при цели 21 възможни.

В откриващия гейм Костюк опита да затрудни Пиронкова със силен сервис, но българката демонстрира много стабилна и уверена игра в защита. Първата ни ракета изравни от 0-30, но нейната опонентка успя да спечели гейма след ас и форхенд уинър. Пиронкова обаче спечели лесно своето първо подаване и бързо възстанови равенството. Първата ни ракета опита да продължи да поставя украинката под напрежение, но Костюк я изненада с няколко добри излизания на мрежата и първата почивка в сета дойде при резултат 2-1 в полза на тийнейджърката.

Пиронкова реши да заложи на своето любимо оръжие – бекхендът, но допусна две непредизвикани грешки, които помогнаха на Костюк да осъществи първия пробив в мача и да увеличи преднината си. Вдъхновена от развитието на мача, украинката започна да игра по-офанзивно и да се опитва да приключва разиграванията възможно най-бързо. Нейната припряност обаче ѝ изигра лоша шега и Пиронкова също записа пробив, намалявайки резултата на 3-2.

Българката реши да разнообрази играта си и пласира няколко къси топки близо до страничните линии, които хванаха Костюк неподготвена. Тактиката на Пиронкова видимо наруши ритъма на нейната опонентка и геймът завърши с непредизвикана грешка от страна на тийнейджърката, след която равенството в сета бе възстановено при 3-3.Първата ни ракета продължи да играе много уверено, докато грешките на Костюк зачестиха. Пиронкова успя да осъществи пълен обрат и да направи резултата 4-3 в своя полза след като спечели седмия гейм на нула, завършвайки с много прецизен минаващ бекхенд.

Костюк обаче успя да прекъсне серията на пловдивчанката и да пробие сервиса ѝ, след което спечели деветия на нула и по този начин отново си върна водачеството при 5-4. Украинката вече се виждаше като победителка в сета, но Пиронкова повиши значително качеството на сервиса си и това доведе до три поредни грешки от ретур на Костюк, с помощта на които първата ни ракета изравни геймовете.Българката се възползва по най-добрия начин от колебенията в играта на опонентката си и спечели единадесетия гейм на нула, повеждайки с 6-5.

Впоследствие обаче Пиронкова показа изненадваща липса на концентрация и допусна Костюк да стигне до три поредни точки за пробив. Първата от тях бе отразена от българката, но при втория си опит украинската тенисистка успя да доведе нещата до тайбрек.

Опонентките си размениха по две точки, след което Пиронкова първа успя да натрупа по-сериозна преднина, повеждайки с 4-2. Костюк успя да отвърне на предизвикателството и да изравни резултата, но след това Пиронкова отново намери верния ритъм и спечели три безответни точки, триумфирайки със 7-6(4) в първия сет.

Началото на втория сет се забави с няколко минути, тъй като остюк поиска медицинско прекъсване заради лека травма в дясното бедро. Пиронкова започна по-добре и спечели подаването си, въпреки че в хода на гейма допусна намаляване на резултата от 40-0 до 40-30. Макар движението ѝ да бе видимо затруднено и да играеше предимно от основната линия, Костюк успя да изравни резултата, приключвайки втория гейм с директна точка от сервис. В маратонския трети гейм Пиронкова трябваше да се измъква от много сложна ситуация, тъй като ѝ се наложи да спасява цели четири брейкпойнта на Костюк. Първата ни ракета обаче показа много здрави нерви и поведе с 2-1.

Контузията и пасива в резултата обаче не обезвериха Костюк. Напротив – украинката изигра най-силния си период в мача и на два пъти проби сервиса на Пиронкова, натрупвайки комфортна преднина от 5-2. Първата ни ракета редуцира пасива си след гейм на нула, но Костюк не ѝ позволи да се надява на обрат и спечели убедително втората част с 6-3.

Заключителният сет започна отлично за Пиронкова, която проби още в първия гейм, след което увеличи преднината си на 2-0. Българката можеше да голяма степен да убие интригата в сета като поведе с 30-0 в третия гейм, но не успя да се възползва от чудесната възможност и позволи на Костюк да върне интригата, намалявайки резултата на 2-1.

Пиронкова обаче продължи да играе много хладнокръвно, докато младата ѝ опонентка все по-често губеше самообладание и правеше непредизвикани грешки. Българката възстанови разликата от два гейма в своя полза, след което отново пробив сервиса на Костюк и натрупа комфортна преднина от 4-1.В шестия гейм Пиронкова осъществи обрат от 0-30, но след това отстъпи инициативата и Костюк стигна до точка за пробив. Той бе спасен от българката, която впоследствие отрази още четири брейкпойнта, но при шестия со опит Костюк в крайна сметка успя да спечели гейма и да редуцира пасива си.

Украинката бе на път да постави Пиронкова под огромно напрежение като поведе с 40-30 в седмия гейм, но този път българката бе тази, която осъществи обрат, и се доближи само на гейм от победата. Костюк обаче отново успя да пробие сервиса на първата ни ракета и направи резултата в сета 5-3. Пиронкова обаче си върна инициативата и стигна до три поредни мачпойнта. Първите два бяха спасени от Костюк, но при третия си опит първата ни ракета пласира изящен бекхенд уинър, с който оформи крайното 7-6(4), 3-6, 6-3 след два часа и половина на корта.

#Цвети Пиронкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови предсрочни избори