Фандъкова: Още таз година започва строежа на метрото до "Левски Г"

Фандъкова: Още таз година започва строежа на метрото до "Левски Г"
A A+ A++ A

Планираме още през тази година да започнем строителството на 3-те нови метростанции на третата линия по бул. "Владимир Вазов", съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова на страницата си във Фейсбук, след като по-рано през деня правителството отпусна 20 млн. лв. за метрото.

Въпросните станции са продължение на третия лъч на метрото от "Хаджи Димитър" посока Ботевградско шосе до "Левски Г".

"Десетте нови влака, които ще обслужват разширенията на третата метролиния - по бул. "Владимир Вазов" и през район "Слатина" до зала "Арена Армеец" и бул. "Цариградско шосе", ще бъдат съфинансирани с 20 млн. лв. от държавния бюджет. Днес на заседание на Министерски съвет парите за новите влакове бяха отпуснати на Столична община", пише още кметът.

Осем от влаковете са вече в София, а другите два очакваме до края на годината.

Двете разширения - 3 км в район "Подуяне" и 6 км в район "Слатина" - са включени за финансиране в Плана за възстановяване и развитие и вече получиха предварителното одобрение, уточнява Фандъкова.

За 4 години са изградени 12 километра с 12 станции от третата линия на метрото.

През последните години държавата е оказала съдействие за реализирането на три големи приоритета за столицата: строителството на метрото, довършването на Южната дъга на Околовръстното шосе и изграждането на училища и детски градини, за което целево бяха отпуснати 70 млн. лева от правителството, отбелязва още столичният кмет.

Скоро се очаква да приключи разширението на Околовръстния път в отсечката от квартал "Младост" до АМ "Тракия" и веднага след това ще започне строителството в участъка между АМ "Струма" и булевард "Цар Борис III", стана ясно по-рано след решението на МС за отпускане на 20-те милиона лева за новите метровлакове.

#Фандъкова #метро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »