ГЕРБ може да вдигне пенсиите през януари, според Менда Стоянова

ГЕРБ може да вдигне пенсиите през януари, според Менда Стоянова
Обещаното увеличение на пенсиите, което ще струва на държавния бюджет 600 млн. лв., най-вероятно ще стане през месец април 2013 г., обяви Менда Стоянова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Обещаното увеличение на пенсиите, което ще струва на държавния бюджет 600 млн. лв., най-вероятно ще стане през месец април 2013 г., обяви председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

Тя обаче обеща, ако има финансовата възможност, пенсиите да бъдат увеличени месец-два по-рано, предаде БГНЕС.

Това се потвърди и от думите на премиера Бойко Борисов, който спря акцията по преместването на Агенция „Митници" в Русе, защото щяла да струва много скъпо, а парите трябвали на ГЕРБ за пенсии и заплати.

От своя страна вътрешният министър Цветан Цветанов категорично заяви, че това не е популистки ход.

„Това са обосновани анализи и ангажименти, които можем да поемем, като следващ втори управленски мандат на ГЕРБ. Нека гражданите оценяват," заяви вицепремиерът.

Менда Стоянова очерта и някои от основните параметри, заложени в Бюджет 2013. По отношение на БВП се предвижда ръст от 1,8%, но тази прогноза обаче не е окончателна, защото ще се изчакат и есенните прогнози.

Очакванията за дефицита през 2013 г.са той да бъде в размерите от настоящата година, т.е. 1,3%.

По думите на Менда Стоянова, разходите ще са малко повече в сравнение с 2012 г., но разликата ще се покрие от повишената събираемост на данъците.

Корекции ще има в перата - „Образование", „Социални дейности", „Здравеопазване" и „Иновации", но все още не се знае за какво увеличение може да се говори с точност.

От 1 януари минималната работна заплата ще стане 310 лв., а промени в данъците и данъчните ставки не се предвиждат, обеща още Менда Стоянова.

#БВП #Бюджет 2013 #Цветан Цветанов #агенция „Митници" #Бойко Борисов #Менда Стоянова #пенсии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »