НЗОК пуска клинична пътека за преболедували COVID-19

НЗОК пуска клинична пътека за преболедували COVID-19
A A+ A++ A

Хората, преболедували COVID-19, ще могат да се възползват от рехабилитация по нова клинична пътека. Това предлага здравното ведомство с промени в Наредба №9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Пътеката ще е за хора с остатъчни кардиоваскуларни, белодробни, невромускулни, неврологични нарушения и ограничение във функционалния капацитет. Те трябва да са преминали периода на активно лечение от COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ в рамките на предходните 3 месеца, при които са изчерпани възможностите на активното лечение на основното заболяване, усложненията и придружаващите заболявания.

Здравното ведомство предлага още НЗОК да покрива и специализираните и високоспециализираните имунологични изследвания за диагностика на първични имунни дефицити (ПИД). Лечението на тези състояния и в момента се заплаща напълно от Касата, но скъпите изследвания са за сметка на пациента, което пък често води до забавяне на диагнозата.

„Сега ще се гарантира качествено провеждане на необходимите за диагностиката имунологични изследвания за доказване на различните видове заболявания в групата на ПИД, което е предпоставка за стартиране и провеждане на адекватно специфично лечение“, аргументират се от здравното ведомство като уточняват, че очакваният брой болни с първични имунни дефицити възлиза на до 50 пациента годишно, което няма да наруши бюджета на НЗОК при въвеждането на тази нова амбулаторна процедура. В същото време пациентите ще знаят диагнозата си в рамките на 12 часа, ще започнат терапия веднага и няма да се стига до усложняване на състоянието им, ще имат по-кратък болничен престой и ще ползват по-малко болнични, посочват още от МЗ.

В проекта на ведомството се предвижда още допълване на възможностите за осъществяване на малки хирургични интервенции с насоченост към труднозаздравяващи рани, настъпили в резултат на нарушена трофика на кожата и подкожната тъкан вследствие на промени в периферните съдове (каквито са и промените при възпаление на кръвоносните съдове – т.нар. васкулит при коронавирусна инфекция)

#преболедували COVID-19

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »