Пандемията в развитие: Третата Covid вълна залива Европа

Пандемията в развитие: Третата Covid вълна залива Европа
A A+ A++ A

Третата вълна на коронавируса залива Европа като редица държави отбелязват мрачни рекорди по смъртност и хоспитализирани. 

Унгария съобщи за рекорден брой починали - 195 души. Броят на пациентите в болница надхвърли десет хиляди, което също е рекорд. От кабинета на премиера Виктор Орбан заявиха, че пикът на третата вълна се очаква в края на месеца и засега ограниченията няма да се разхлабват.

Полша също отбеляза рекорд по новозаразени - над 27 хиляди души,  като от събота страната затваря молове, хотели, фитнеси и училища.

Ситуацията е тежка и е изключително важно да я овладеем, заяви президентът Анджей Дуда.

Гърция регистрира рекорден брой новозаразени. Властите мобилизират частни клиники и лекари, за да се овладее натискът върху здравната система,

В Германия за денонощие бяха регистрирани над 17 500 нови случая, най-високият брой от януари насам.

И здравната система на Франция е под безпрецедентен натиск. Премиерът Жан Кастекс ще оповести нови ограничения, които ще включват забрана за напускане на домовете през уикенда за 12 милионен Париж. 

А Италия почете паметта на над стоте хиляди жертви на коронавируса в градчето Бергамо, наричано още италианския Ухан и смятано за епицентър на инфекцията в Европа. На 18 март 2020 армията се включи в извозването и погребването на починалите от вируса заради огромния им брой.

Премиерът Марио Драги заяви:

"Днешният ден е изпълнен с тъга, но също и с надежда и искам всички да усетят, че сме близо в тъгата и надеждата. Държавата е до вас и ще бъде до вас".

Украйна и Унгария регистрираха рекорден брой заразени с коронавируса за денонощие.

Украинските здравни власти регистрираха през последното денонощие 15 850 заразени с COVID-19. В Унгария на дневна база заразените достигнаха 10 759 души.

Броят на починалите в Унгария в рамките на денонощие също е рекорден - 213. В Украйна 262 са починали от усложнения, свързани с коронавируса.

През последната седмица новите случаи на зараза с коронавирус продължиха да се увеличават в глобален мащаб, констатира в седмичния си епидемиологичен доклад Световната здравна организация. Те са нараснали с 10 процента до над 3 милиона новорегистрирани случаи.
След пика в началото на януари 2021 г., когато имаше почти 5 милиона заразени, случаите започнаха да спадат до около 2,5 милиона в седмицата, започнала на 15 февруари, но през последните 3 седмици отново започнаха да растат.

Над 80 на сто от новите случаи и починалите от COVID-19 продължават да са в Северна и Южна Америка и Европа. Навсякъде има ръст на новите случаи, с изключение на Африка, където нивото им се запазва като това през миналата седмица.

 

#коронавирус #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници