Монголия вдига паметник на Кирил и Методий

Монголия вдига паметник на Кирил и Методий
Вежди Рашидов и посланикът на Монголия в България Церендорж Ганхуяг подписаха нова програма за сътрудничество между България и Монголия в културата, образованието и науката през периода 2012-2016 г. Снимка: МК
A A+ A++ A

Монголия, която пише на кирилица, ще издигне паметник на светите братя Кирил и Методий, обяви монголският посланик в България Церендорж Ганхуяг след среща с културния министър Вежди Рашидов.

Двамата подписаха нова програма за сътрудничество между България и Монголия в културата, образованието и науката за периода 2012–2016 г., съобщиха от Министерството на културата.

Като първа стъпка в осъществяването на програмата ще бъдат организирани Седмица на монголската култура в България и на българската култура в Монголия в края на 2012 г. и началото на 2013 г.

Целта на междуправителствената програма е да съдейства за взаимното популяризиране на културата и изкуството на двете страни чрез разширяване на контактите между заинтересованите институции.

Предвижда се организиране на художествени изложби и музикални фестивали, размяна на ансамбли и театрални представления, превод и публикуване на литературни творби и други.

Програмата включва също продължаване на обмена на преподаватели за научни изследвания, преки контакти между образователни институции, подпомагане на изучаването и популяризирането на езика и литературата на двете страни.

Всяка година на реципрочна основа България и Монголия ще предоставят стипендии за пълен срок на обучение на един студент и докторант, както и обща квота от 12 месеца за специализация, обмяна на опит и четене на лекции.

#Монголия #Кирил и Методий #паметник #Вежди Рашидов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници