Британската лекарствена агенция: Ваксинирайте се спокойно с AstraZeneca

Британската лекарствена агенция: Ваксинирайте се спокойно с AstraZeneca
МВР
A A+ A++ A

Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти на Обединеното кралство (MHRA) призова гражданите на Обединеното кралство да продължат да получават коронавирусната ваксина, разработена от "АстраЗенека" (AstraZeneca) и Оксфордския университет, съобщава Ройтерс, предаде БНР.

"Наличните данни не предполагат, че кръвните съсиреци във вените (венозна тромбоемболия) се причиняват от ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca", се посочва в изявление на MHRA.

"Нашият задълбочен и внимателен преглед, заедно с критичната оценка на водещи, независими учени, показва, че няма доказателства за ниво една от ваксините, че кръвните съсиреци във вените се появяват по-често, отколкото би могло да се очаква при липса на ваксинация", заяви в четвъртък главният изпълнителен директор на MHRA д-р Джун Рейн.

Британският лекарствен регулатор ще продължи да наблюдава безопасността на ваксините, "за да гарантира, че ползите продължават да надвишават рисковете", подчерта д-р Рейн, добавяйки, че връзката между образуваните кръвни съсиреци при получателите и ваксината е "недоказана".

Британският регулаторен орган по лекарствата обаче добави, че се разследва много рядък и специфичен тип кръвен съсирек в мозъчните вени.

"Продължава допълнителен подробен преглед на пет британски случая за много рядък и специфичен тип кръвен съсирек в мозъчните вени (синусова тромбоза), възникващ заедно с понижени тромбоцити (тромбоцитопения)", посочват от MHRA.

"Предвид изключително рядката честота на поява на тези събития, ползите от ваксината на "АстраЗенека", като най-новите данни предполагат 80% намаление на хоспитализация и смърт от Covid-19, далеч надхвърлят възможните рискове от ваксината в рисковите групи, които в момента са цел на имунизацията във Великобритания", каза още MHRA.

 

#Великобритания #ваксина #AstraZeneca #анализ #безопасност #съсиреци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »