Представиха родни разработки за ваксина срещу COVID и комплект за PCR тест

Представиха родни разработки за ваксина срещу COVID и комплект за PCR тест
ИАНМСП
A A+ A++ A

Едно от най-дългоочакваните бизнес събития – „Наука за бизнес“, организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Българската академия на науките (БАН), се проведе изцяло онлайн на живо от виртуално студио и представи най-интересните разработки на Академията, готови да се превърнат в успешен бизнес.

Събитието бе открито от зам.-министъра на икономиката г-н Стамен Янев, г-жа Карина Ангелиева зам.-министър на образованието и науката, както и от акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН и г-н Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМСП.

За първи път бе публично представена и разработка на родната ваксина срещу COVID-19, дело на Института по микробиология към Академията. Тя бе представена от проф. Пенка Петрова, която разказа повече за качествата на разработката, сред които възможността да бъде съхранявана на по-висока температура от 4 градуса, притежавайки възможност да спомогне за имунния отговор на различни мутации на вируса, като наред с това би могла да бъде и впръсквана за разлика от настоящите, които са инжектират.

Наред с ваксината, бяха представени и други разработки на БАН, свързани с пандемията – роден PCR кит за детекция на патогени, разработен от Института по молекулярна биология, както и специализирано устройство, което обеззаразява въздуха от вируси и бактерии, дело на Централната лаборатория по приложна физика – Пловдив.

Освен разработките, свързани с настоящата пандемия, с близо 20 презентации бяха представени още специална технология, използвана и на Международната космическа станция за биокерамика за целите на ендопротезирането, дело на Института за космически изследвания и технологии, като бе направена и демонстрация на робот, който дава възможност за транспортиране на стоки в предприятия и фабрики. Наред с тях бяха показани още проекти на Академията за оптимизация на индустриалните задачи, 3D цифровизация, енергийна ефективност, водородни технологии, екология, електро- и топлопроизводство, съхранение на енергия, медицина, вирусология, фармацевтична промишленост, лозарство, винарство и много други.

Пред над 500 зрители – представители на бизнеса, собственици на компании и иновационни ентусиасти, бяха показани още технологии с криоконсервация на жива материя – сперматозоиди, на Института по физика на твърдото тяло, както и добри примери за сътрудничество между бизнеса и Академията и продукти, реализирани в партньорство.

Основна мисия на „Наука за бизнес“ е да подпомогне изграждането на устойчива институционална среда за сътрудничество и взаимодействие между българската наука и бизнеса, като организаторите си поставят за цел да продължат инициативата с още събития от серията „Наука за бизнес“.

Очаквайте пълен запис на събитието, достъпен в YouTube канала на ИАНМСП – SME Government.

Събитието се организира с подкрепата на Enterprise Europe Network – България.

 

 

#БАН #ИАНМСП #"Наука за бизнес" #разработки #ваксина #covid-19 #PCR #енергийна ефективност #иновации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »