В близо 9400 секции ще можем да гласуваме машинно

В близо 9400 секции ще можем да гласуваме машинно
iNews
A A+ A++ A

В 9390 от секциите в страната ще може да се гласува и с машина за парламентарния вот. Общо секциите в България ще са малко над 11 000, без подвижните и секциите в болници, социални институции и местата за задържане, обявиха от Централната избирателна комисия, предаде БНР.

Преди да потвърди окончателния си избор и да бъде разпечатана разписката, всеки, предпочел да гласува на машина, ще може да променя избора си колкото пъти прецени. Вече разпечатана, разписката ще се сгъва и пуска в отделна урна за машинния вот.

При откриването на изборния ден, член на ЦИК ще разпечатва нулев протокол. В края на изборния ден ще се отпечатва и финален с всички резултати.

Дали комисиите ще броят разписките или ще гледат финалния протокол ще реши ЦИК с методически указания. Разписките нямат пореден номер и час на гласуване.

От „Сиела Норма“ обясниха:

„Машината не може да бъде приключена преди определен от нас час. Това позволява да имаме защита, че няма да бъде злоупотребено с нея и примерно да бъде изключена на обяд и да няма възможност гласоподавателите да продължат да гласуват машинно“ 

Над 2000 техници ще обслужват устройствата в деня на вота. Три са картите за гласуване във всяка секция, които активират гласуването. С една и съща няма да може да се гласува два поредни пъти.

Бюлетината на екрана ще е в три страници.

От ЦИК обявиха още, че в големите лечебни заведения една подвижна секция за болни от Covid ще може да обслужва по няколко отделения, които са на различни етажи или в различни корпуси на заведението. 

#ЦИК #избори #машина #гласуване #секции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"