Ровят в делата на съдия Тодорова 8 г. назад в защита на Цветанов

Ровят в делата на съдия Тодорова 8 г. назад в защита на Цветанов
Повод за делото на Мирослава Тодорова срещу Цветан Цветанов бяха две интервюта на вътрешния министър Цветан Цветанов, в които той обвини съдийката, че обслужва интересите на организираната престъпност. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Справка за забавените мотиви по дела на съдия Мирослава Тодорова от 2004 г. насам поиска Десислава Добрева, която защитава вътрешния министър Цветан Цветанов по делото за клевета.

Юристката настоя и да бъде изискана справка и по наказателно дело 328 от 2008 г. с подсъдим Васил Маникатов, за да се види кога е произнесена присъдата и кога съдия Тодорова е написала мотивите към нея, предаде Дарик радио.

Повод за делото на Мирослава Тодорова срещу Цветан Цветанов бяха две интервюта на вътрешния министър Цветан Цветанов, в които той обвини съдийката, че обслужва интересите на организираната престъпност, защото е забавила мотивите за осъдителната присъда на Васил Маникатов.

По-късно се оказа, че в момента, в който Маникатов е получил 8-годишната си присъда от Тодорова, е трябвало да бъде в затвора, за да изтърпява друго наказание, затова тя си е позволила да забави мотивите.

Междувременно обаче той бил предсрочно освободен и тъй като нейната присъда не била влязла в сила, нямало как да го задържат зад решетките. Именно това министърът използва като аргумент срещу нея - че престъпник е останал на свобода.

В жалбата си Мирослава Тодорова твърди, че Цветан Цветанов е разгласил неверни и позорящи я обстоятелства както за работата й като съдия, така и за дейността й на председател на Съюза на съдиите.

Адвокатката на Тодорова – Даниела Доковска, пък представи пред съда доказателство – интервю, дадено за в. „Капитал“ от премиера Бойко Борисов на 24 януари 2012 г., в което призовава министър Цветанов да се извини.

Съдия Екатерина Роглекова не прие това доказателство, като каза, че няма връзка с настоящото дело.

Според Даниела Доковска обаче това интервю доказва, че правителството не разполага с доказателства, че съдийката е свързана с организираната престъпност и че я покровителства.

Некачествен презапис на интервю на вътрешния министър, дадено за bTV, стана причина за отлагането на делото през юни.

Тогава вещото лице, определено да извърши дешифровка на интервюто, заяви, че на предоставения му носител записът е бил негоден. Затова и съдът поиска медията да осигури качествен носител.

И на двете заседания в Пловдивския районен съд до момента Мирослава Тодорова и Цветан Цветанов бяха представлявани от адвокатите си.

Делото срещу вътрешния министър попадна в Пловдив, след като Върховният касационен съд прецени, че то не трябва да се гледа в Софийския градски съд, тъй като Мирослава Тодорова работи там.

Мирослава Тодорова не претендира за обезщетение. Ако бъде осъден, министър Цветанов може да получи глоба от 5000 до 15 000 лева и обществено порицание.

Пловдивският районен съд насрочи за 18 октомври следващото заседание по делото.

#Мирослава Тодорова #Цветан Цветанов #Васил Маникатов #клевета #Десислава Добрева #Даниела Доковска

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници