204963 статии       |       407 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.66624| EUR 1.95583| GBP 2.27806|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Официално! Локдаунът е обявен - от понеделник за 10 дни почти всичко затваря, вижте какво остава отворено

18 март 2021, четвъртък / 10:21; Коментари: 0
Send to Kindle
Официално! Локдаунът е обявен - от понеделник за 10 дни почти всичко затваря, вижте какво остава отворено

Здравният министър Костадин Ангелов обяви с хладен тон, че ситуацията в България е тревожна, защото коронавирусът се разпространява все повече. Той разясни, че е взето решение за по-строги мерки в страната за период от следващите 10 дни, считано от идния понеделник.

Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения. Допускат се само доставки или опция за вземане на храна за дома. Всички лица, собственици или управляват места за хранене в хотелите, трябва да организират дейността си по начин за изхранване на гостите по стаите.

Преустановява се дейността на игралните зали и казина, всички търговски обекти, предлагащи нехранителни стоки с площ над 300 кв.м. Изключение се прави само за супермаркетите.

Преустановява се дейността на търговските центрове с магазини, заведения и търговски обекти, както и търговски обекти тип мол с изключения на банки, аптеки, застрахователни компании, супермаркети, офиси на мобилни оператори в тях.

Забранява се провеждане на семинари, конкурси, обучения, тийнмбилдинги, изложения и други обществени мероприятия.

Спират се посещенията на фитнес центровете и залите за групови занимания, както и басейните.

Преустановява се работата на концертни зали, кина, театри. Не се допуска организиране на тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 души. Всички колективни и спортни мероприятия на закрито и открито ще се провеждат без публика.

Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания.

Затварят се училища, детски градини и ясли.

Учебни занятия в училищата и центровете за подкрепа се преустановяват.

Групови и извънкласни занимания в училищна и училищна среда за всички възрастови групи се преустановява.

Студентите само по медицински професии ще могат да присъстват и провеждат занятия, изпити.

Проф. Ангелов добави: "Целта не мерките е контролът, който имаме в настоящия момент върху епидемията, да продължи да е ефективен, без да стигаме до лошите спомени от октомври и ноември".

Той побърза да помоли политиците да не използват новия локдаун за политически цели и пропаганда. Ангелов призна, че 10 дни е минималният срок, който се въвежда със строги мерки. "Не искам да съм врачка, която предсказва във времето и си играе с психиката на хората. Следим всяка една тенденция и ще вземем решение, когато е нужно".

Това стана ясно по време на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса, който се провежда всеки четвъртък, но днес за пръв път заскъсня с около 15 минути.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: