Ново изискване: Неопакованите храни трябва да бъдат етикетирани

Ново изискване: Неопакованите храни трябва да бъдат етикетирани
A A+ A++ A

Всички неопаковани храни, които стигат до крайния потребител, трябва да бъдат етикетирани. Това е регламентирано в Наредба за предоставянето на информация на потребителите за храните, одобрена от Министерския съвет, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Изискванията се отнасят при директна продажба на неопаковани храни на краен потребител, както и такива, които се предлагат от заведенията за обществено хранене, където продуктите не са предварително опаковани.

Етикетите трябва да указват наименованието на продукта, срока на минимална трайност или годност, както и информация за бизнес оператора, който предлага храната на пазара. Съгласно Наредбата, информация за съдържанието на продуктите се поставя в близост до храната, на мястото на предлагането ѝ в обекти за търговия на дребно с храни.

За храни, които са предварително опаковани и се доставят от заведения за обществено хранене, клиентът ще бъде информиран за съдържанието им при получаване на храната. Съдържанието на храни, които се консумират в заведения за обществено хранене, може да бъде поискано от потребителя на място.

Освен това етикетите трябва да бъдат с маркировка, позволяваща идентифициране на партидата, към която принадлежи храната. Това ще позволи храните, които представляват риск за здравето на потребителите, да бъдат по-лесно проследени и възбранени, се посочва в прессъобщението. Основната цел на измененията е защита на здравето на потребителите и гарантиране правото им на информираност. До момента за тези храни се изискваше единствено да бъдат посочени съставките, причиняващи алергии или непоносимост, се напомня в прессъобщението.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »