Пандемията в развитие: Нов щам във Франция, пълно затваряне в Сърбия

Пандемията в развитие: Нов щам във Франция, пълно затваряне в Сърбия
A A+ A++ A

Нов вариант на коронавируса беше открит във френския район Бретан, съобщиха "Ройтерс" и АФП.

Френското министерство на здравеопазването заяви, че първоначалните анализи не посочват новият вариант да е по-тежък или да се предава по-лесно от останалите. Специалистите тепърва ще го наблюдават и изследват.

Новият вариант е открит в огнища в болничен център в Ланьон.

Пълен локдаун влиза в сила в Сърбия от тази вечер, съобщи премиерът на страната Ана Бърнабич, цитирана от сръбската национална телевизия.

Ще бъде затворено всичко, освен хранителни магазини, аптеки и бензиностанции. “Няма да има полицейски час, ще работи само това, което е необходимо за относително нормален живот”, каза сръбският премиер на пресконференция.

Бърнабич добави, че е необходимо  допълнително да се  забави живота в Сърбия, за да може цифрите на новозаразените да се стабилизират. Тя обясни, че целта е да се подкрепят здравните работници в страната, като определи решението за локдауна като компромисно, тъй като медицинската част от Кризисния щаб е настоявала мерките да продължат най-малко 14 дни

За Великденските празници цялата територия на Италия, с изключение на евентуални бели зони, преминава в червена зона. На това обърнаха внимание от МВнР. Правителството на Италия прие декрет с допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19, които са в сила от 15 март до 6 април 2021 г.

Според новите разпоредби територията на страната се разделя на 2 зони – „червена“ и „оранжева“. Изключение е област Сардиния, която е обявена за „бяла зона“ и няма наложени рестрикции.

В червената зона попадат областите Кампания, Емилия Романя, Фриули-Венеция Джулия, Лацио, Ломбардия, Марке, Молизе, Пиемонте, Пулия, Венето, автономна провинция Тренто. За тях са в сила следните мерки:

- Забранени се всякакви придвижвания освен по причини, свързани с неотложна работа или доказана необходимост. Разрешено е завръщането на адрес на пребиваване, като е необходимо представяне на декларация;

- На 3, 4 и 5 април, дните около католическия Великден, са позволени посещения на роднини и приятели. Придвижването към частни жилища се разрешава само на двама възрастни от домакинство по веднъж на ден, в часовия пояс между 5 ч. и 22 ч. Те могат да бъдат придружавани от деца до 14 г., за които упражняват родителски права, или от хора с увреждания от същото домакинство;

- Остават отворени само магазините за хранителни стоки, за тютюневи изделия и печатни издания, както и аптеките;

- Разрешава се само индивидуално спортуване и разходки на открито и в близост до дома.

В оранжевата зона влизат областите Абруцо, автономна провинция Болцано, Базиликата, Калабрия, Лигурия, Сицилия, Тоскана, Умбрия, Вал Д’Аоста. За тях са в сила следните мерки:

- Разрешени са придвижванията в рамките на дадена община от 5 ч. до 22 ч. Придвижванията до други общини са позволени само във връзка с неотложна работа, доказана необходимост или по здравословни причини. В рамките на една и съща община е разрешено придвижването до друго частно жилище само на двама възрастни от домакинство по веднъж на ден, в часовия пояс между 5 ч. и 22 ч. Те могат да бъдат придружавани от деца до 14 г., за които упражняват родителски права, или от хора с увреждания от същото домакинство;

- На 3, 4 и 5 април, дните около католическия Великден, са позволени посещения на роднини и приятели в рамките на една и съща област;

- Затварят за клиенти ресторанти, кафенета, барове и сладкарници, като могат да продават храна и напитки само за вкъщи;

- Разрешена е спортна дейност на открито и в рамките на дадената община;

- Магазините и търговските центрове работят през седмицата, като затварят в предпразнични и празнични дни;

Румъния продължава ваксинацията с "АстраЗенека", съобщава тази сутрин в. "Адевърул". Румънските власти решиха снощи да продължат кампанията по имунизация срещу Covid-19 с всички ваксини, разрешени към момента на европейско равнище, посочва "Адевърул", цитиран от БТА.

Изданието информира, че вчера вечерта се е състояла извънредна среща на институциите, които имат пряко отношение към ваксинацията, на която са били анализирани страничните ефекти, регистрирани в Румъния, мотивацията на решенията на други държави, събитията, докладвани на международно равнище, и препоръките на регулаторните органи на европейско равнище. На срещата е взето решение ваксинацията в Румъния с всички разрешени в ЕС ваксини да продължи, включително с "АстраЗенека".

Националният комитет за координация на ваксинационните дейности очаква решението на Европейската агенция по лекарствата, която ще се събере в четвъртък на извънредно заседание, за да анализира ситуацията с ваксината, произведена от "АстраЗенека", пише още "Адевърул". Вестникът цитира и призива на Националния комитет за координация на ваксинационните дейности пациентите и лекарите да съобщават за всяка съмнителна странична реакция вследствие на имунизация.

"Европа - между предпазливостта и бойкота", посочва в заглавие в. "Ромъния либера" и съобщава за последното развитие на събитията около използването на препарата на британско-шведската компания. Австрия е страната, която в рамките на ЕС даде тон за бойкот, прекратявайки временно имунизацията с партида ваксини на британско-шведската компания след смъртта на медицинска сестра, ваксинирана с "АстраЗенека", припомня "Ромъния либера" и изрежда държавите, които до момента са спрели временно ваксинацията с този препарат или са отложили началото на имунизационните си кампании.

Въпреки тези решения медицинските власти признаха единодушно, че не съществува никаква доказана връзка между здравословните проблеми и ваксината на АстраЗенека, пише още "Ромъния либера".

Същият вестник съобщава, че службите в САЩ са идентифицирали три онлайн публикации, управлявани от руските разузнавателни служби, които опитват да подкопаят доверието към ваксините срещу Covid-19, произведени от "Пфайзер" и "Модерна".

Стотици хиляди румънци атакуваха вчера електронната платформа за записване за ваксинация срещу Covid-19 след началото на третия етап от имунизацията, насочен към цялото население, съобщава в. "Адевърул". Само до обяд в списъците на чакащи за имунизация са успели да се запишат над 100 000 души. Същевременно Румъния премина нивото на заболеваемост от три на 1000 души население на национално равнище - случаите на новозаразени се увеличават, а интензивните отделения колабират, обобщава вестникът.

Още държави спряха употребата на „AstraZeneca“

Португалия и Словения също спряха употребата на ваксината срещу коронавирус на „AstraZeneca“. Решението идва след като вчера големите държави в Европа временно прекратиха имунизацията с този препарат, заради съмнения за странични ефекти. Днес започват и първите срещи по темата.

Експерти от Световната здравна организация и Европейската агенция по лекарствата, трябва да определят има ли проблем с ваксината, която е една от най-масово прилаганите.

Вчера СЗО призова да не се спира имунизацията. От своя страна, производителят на ваксината изтъкна, че в Европейския съюз и Великобритания са поставени общо 17 милиона ваксини, а разследваните случаи на тромбози са около 40. 

„От 300 милиона ваксини, които са поставени по целия свят, няма нито един доказан случай на смърт заради ваксина. Така че, наред с внимателното следене на ситуацията, което продължаваме да правим, смятам че хората не трябва да се паникьосват. Нашата препоръка е, държавите да продължат да имунизират с ваксината на AstraZeneca”, заяви главният експерт на СЗО Сумия Сваминатан, цитиран от Нова телевизия.

 Русия по принцип се обявява против конкуренцията между ваксините срещу коронавируса и политизирането на проблемите около разпространението им. Това заяви днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Ние сме категорично против подобен натиск, категорично сме против конкуренцията между ваксините. Смятаме, че всички (страни) трябва да обединят усилия, за да обхванат с ваксинация възможно повече хора", каза той.

Русия е "категорично против политизирането на ситуацията с ваксините", подчерта говорителят на руския президент. Ваксините трябва да са колкото може повече, за да може всички страни, включително бедните, да получат възможност да ваксинират населението си. Това е единственият начин пандемията да бъде спряна.

"Това е в интерес на целия свят и подобни егоистични опити да бъдат накарани едни или други страни да се откажат от каквито и да било ваксини нямат перспективи и вредят на интересите на хората. Това е наша принципна позиция", резюмира Песков.

Говорителят на Кремъл коментира публикация в официалния акаунт на руската ваксина Спутник V в Twitter, според която здравните власти на САЩ са упражнили натиск върху Бразилия, за да се откаже от използването на руския медикамент. Песков изтъкна, че не става дума за собствена руска публикация, а за препечатан материал от чуждестранни медии. Той обаче не отговори на въпрос дали Русия ще се опита да инициира разследване на случая чрез СЗО.

#коронавирус #пандемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »