Горивата поскъпнаха, плащаме с 20 стотинки повече за литър бензин

Горивата поскъпнаха, плащаме с 20 стотинки повече за литър бензин
A A+ A++ A

Дизелът и бензинът поскъпват лавинообразно, в момента цените са най-високи от три месеца насам. Цените са скочили с между 15 и 20 стотинки от началото на новата година, показа проверка на Флагман.бг.

От месец януари в големите вериги бензиностанции в Бургас дизелът и бензинът поскъпва плавно, с по няколко стотинки на месец. Репортер на колегите от бургаския сайт флагман.бг се увери, че на цените в три бензиностанции в морския град горивата се продават с близо 0,20 лева по-скъпо, отколкото преди 2 месеца. 

В момента средната цена на бензина е 2,02-2,05 лв. за литър. В сравнение през януари цената бе 1,86 лв., а най-ниското й ниво е било през май 2020 г. – 1,68 лв. за литър.

На 17.01 цената на бензина е била 1,86 лв.,
на 16.02 - 1,92 лв.
на 18.02 - 1,99. 
Днес е 2,05 лв.
​​​

Литър пропан-бутан струва 1,05 лв. в една от големите вериги бензиностанции, а през февруари т.г. цената бе около 0,90-0,92 лв., показва още проверката на Флагман.бг.

"Факторите, които влияят в последно време, са външнополитически. Няколко последователни решения на ОПЕК, които касаят ограничаване на добивите. Китай е един доста голям клиент, който попълва своите резерви и изкупува много голямо количество петрол”, обясни Георги Танев от Асоциация на българските търговци на горива пред Нова тв. Според него не можело да се говори за нов скок на цените. Горивата наваксвали стойностите от периода преди коронавирусът да настъпи.

До края на този месец се очаква за литър бензин да плащаме около 2,10 и бензина, и дизелът, газта ще запазят горе-долу сегашното си ниво.

Прогнозите са, че до края на март курсът на суровия петрол ще слезе надолу, предвид, че в момента стойностите са много високи.

Роля в ръста на стойността на бензина и дизела до лятото ще окажат и вътрешно пазарни фактори. Стартът на туристическия сезон със сигурност ще покачи потреблението. 

#горива #бензин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай