ЕК въвежда „дигитален зелен паспорт“ за ваксинирани

ЕК въвежда „дигитален зелен паспорт“ за ваксинирани
A A+ A++ A

На 17 март Европейската комисия ще представи предложението си за създаване на „дигитален зелен паспорт“. Документът ще служи като средство за пътуване с туристическа или работна цел. Тъй като „зеленият пропуск“ ще бъде законодателно предложение, той ще трябва да получи одобрението на Европарламента. Идеята е да влезе в сила съвсем скоро, за да улесни пътуванията в Европейския съюз. Паспортът ще бъде електронен и ще съдържа информация дали дадено лице е ваксинирано или не, ако не е – какъв е резултатът от PCR теста му или пък информация, че се възстановява след Covid-19, обясни председателят на европейската комисия Урсула фон дер Лайен:

„Говорим за минимално количество данни, необходими за всеки сертификат. Държавите-членки трябва да побързат с подготовката и въвеждането им в националните здравни системи, ако искаме ковид сертификатите или дигиталните зелени паспорти да влязат в сила до лятото. Европейската комисия ще координира работата по сигурността и оперативната им съвместимост.“

Стандартизираната информация ще бъде достъпна за всички страни от Европейския съюз, а Комисията ще оказва съдействие на страните-членки за техническата подготовка на паспортите и ще гарантира сигурността на данните в тях, стана ясно от думите на говорителя на еврокомисията Кристиян Виганд:

„Държавите вече се разбраха за данните, които те ще съдържат още през януари, а Европейската комисия е готова да координира работата по сигурността на тези паспорти и свързването на националните здравни системи. Целта е да гарантираме свободното движение в ЕС. Гарантираме, че ще бъдат използвани по-възможно най- сигурния начин и ще разгледаме всички варианти, за да избегнем дискриминация."

На 17 март се очаква да бъде обсъден по-детайлно планът за разработването на "зеления паспорт“. Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас вече предупреди, че документът няма да е препоръчителен, а задължителен, тъй като ще се основава на европейски договори и принципа на свободното движение:

„Живеем в извънредни времена и това изисква извънредни мерки. Това ще бъде законодателно предложение. Създали сме група, която активно работи върху различните приложения на зелените паспорти – Стела Кириакиду, Тиери Бретон, Дидие Рейндърс, Илва Йохансон, включително и аз. Ние разглеждаме сертификатите от всички възможни ъгли и работим денонощно.“

Очаква се освен дигитални, тези сертификати да могат да бъдат представяни и на хартия. Въвеждането им обаче среща и неодобрението на част от европейските лидери, които изразиха притеснения, че това ще направи ваксинирането задължително, а не пожелателно, каквото е в момента.

Срещу това ваксината да бъде условие за пътуване се изказаха и френският президент Еманюел Макрон, както и германският канцлер Ангела Меркел.

България е сред страните, които подкрепят идеята за въвеждането на т. нар. ваксинационен паспорт.

#Урсула фон дер Лайен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?