България била жертва на политическата криза в Румъния за Шенген

България била жертва на политическата криза в Румъния за Шенген
Политическата криза в Румъния възпрепятства разширяването на шенгенското пространство, съобщиха дипломатически източници в Брюксел. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Политическата криза в Румъния възпрепятства разширяването на шенгенското пространство, съобщиха дипломатически източници в Брюксел.

Съмненията относно желанието на румънското правителство да спазва правовата държава принудиха Кипърското председателство на ЕС да отмени среща, посветена на присъединяването й към Шенгенското пространство, предадоха АФП и БГНЕС.

„Присъединяването на Румъния и България в Шенгенското пространство беше единствената точка в дневния ред на срещата на вътрешните министри в сряда в Брюксел, но три страни - Германия, Холандия и Белгия, заявиха, че се противопоставят на присъединяването заради политическото положение в Румъния“, обясни дипломатът от Брюксел.

Друг източник коментира, че след като дневният ред станал несъвместим, пристигането на министрите станало неоправдано.

Срещата на министрите на правосъдието, планирана за следващия ден, също е отменена.

Кипърското председателство е съобщило преди седмица на делегациите за отмяната на двете срещи, но не информирало медиите.

„Дискусията за присъединяването на Румъния и България беше отложена за следващата среща на вътрешните министри на държавите – членки на ЕС, през октомври, но „въпросът още не е узрял и няма да бъде взето никакво решение до догодина“, заяви дипломат, пожелал да остане анонимен.

Подкрепата за присъединяването на двете страни в рамките на Европейската комисия е все по-дискретна и вече никой не иска ускоряване на вземането на решение, допълни дипломатът.

Присъединяването на България е свързано с това на Румъния и София следователно е жертва на критиките на държавите – членки на Шенген, към Букурещ, коментира АФП.

#България #Румъния #Съвет на ЕС #Кипър #политическа криза #Германия #Холандия #Белгия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »