Аутопсията не показала връзка между ваксинацията и смъртта на жената в Пловдив

Аутопсията не показала връзка между ваксинацията и смъртта на жената в Пловдив
A A+ A++ A

Протоколът от аутопсията показва, че не става въпрос за тромбози при починалата след ваксинация 57-годишна жена в Пловдив, информира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в ефира на bTV.

Припомняме, че именно заради фаталния случай след поставяне на ваксина срещу Covid-19 на „AstraZeneca“ властите у нас преустановиха имунизацията с препарата.

По същото време колегата му от Националния щаб за борба с коронавируса проф. Тодор Кантарджиев заяви, че според него и неговите колеги – смъртта и ваксинацията нямат общо.

„Патоанатомът, направил аутопсията, сподели, че са взели материали за изследване, за да видят изкарала ли е коронавирус. Жената няма тела за COVID-19. Направен е и PCR тест, изключен е коронавирус. Това е жена със съдова болест – запушване на кръвоносните съдове, основно на сърцето. При някои то е на 100%, което е смущаващо. Има данни за прекаран преди години инфаркт. Става дума за един годишен ход на запушване, можеше да се случи и без ваксинацията”, каза той в ефира на Нова телевизия.

За случилото се е уведомен и директорът на Европейската агенция. Очаква се писменото становище на европейския регулатор. Няколко държави извършват изследвания и анализ, освен България. „Важно е да излязат резултатите, за да може по категоричен начин да представим доказателство, че няма връзка и хората да са спокойни”, добави изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов.

Не сме отказали договор с „Pfizer“ и „Moderna“

„Европейската комисия сключи договор със седем фирми. Не сме отказали договор с „Pfizer“ и „Moderna“. Ако беше така, сега нямаше да ваксинираме с тях. В началото се преценяваше кои фирми ще бъдат първи, оказа се, че не те, а други ги изпревариха. Слава Богу, че Европейската комисия сключи договор, защото иначе големите държави щяха да се ваксинират, а малките, като България, щяха да чакат, обясни проф. Кантарджиев.

„21 060 дози от ваксината на „Pfizer“ пристигнаха тази сутрин у нас. До края на месеца очакваме още две доставки. В петък трябва да пристигнат 33 600 дози от „Moderna“, следващата доставка е от 51 060 дози, които се очаква в седмицата до 26 март”,  каза изпълнителният Кирилов.

По думите му към средата на седмицата трябва да има развитие по казуса с „AstraZeneca“. Очакваме, при положителни резултати от изследванията, още тази седмица да продължи ваксинационния процес с препарата, каза още Кирилов

#ваксина #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »