Зам. на Фон дер Лайен: Брюксел сбърка в стратегията за ваксинирането

Зам. на Фон дер Лайен: Брюксел сбърка в стратегията за ваксинирането
ЕК
A A+ A++ A

Европейският съюз допусна пропуски в стратегията си по отношение на борбата с коронавируса, заяви заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

„Вярно е, че при поръчката на ваксини както Брюксел, така и държавите-членки допуснаха грешки“, каза той за „Тагесшпигел“, предаде БГНЕС.

Тимерманс изрази готовност да направи равносметка в края на пандемията, когато ще може да се каже ясно къде са допуснати грешки и какво е било правилно. В настоящата ситуация обаче става въпрос за това „цяла Европа да получи ваксина.“ Той заяви, че разбира „искането на гражданите, че трябва да доставим ваксината възможно най-бързо“.

Според Тимерманс, подходът за поръчка на ваксина чрез ЕС е бил правилен и европейският подход е " в интерес и на по-богатите държави" като Германия.

В събота Австрийската агенция по печата съобщи, че пет държави от ЕС - Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия, са настояли за среща на върха на ЕС, на която да бъде обсъден проблемът със справедливото разпределяне на ваксините срещу коронавирус между държавите-членки.

В изпратеното до Брюксел писмо лидерите на тези страни настояват да се организира разпределение на ваксините, пропорционално на броя на населението. Те разкритикуваха механизма в рамките на ЕС, който позволява на отделни държави и фармацевтични компании да сключват допълнителни споразумения за доставка на ваксини, заради което други страни от общността рискуват да се сблъскат с недостиг на ваксини.

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви по-рано, че има индикации за проведена среща, т. нар. "базар", на която са сключени допълнителни споразумения за доставка между редица европейски държави и фармацевтични компании, надвишаващи квотите на ЕС.

В отговор Европейската комисия разпространи изявление, в което се твърди, че „разпределението (между страните от ЕС, бел. ред.) на дозите ваксини в съответствие с предварителните споразумения (ЕК) за тяхното снабдяване се извършва в рамките на прозрачен процес“. „Европейската комисия е съгласна с последните изявления на няколко държави от ЕС, че най-справедливо решение за разпределение на дозите на ваксината – това е пропорционалното разпределение въз основа на населението на всяка държава. Това е решението, което ЕК предложи за всички предварителни споразумения за покупка (ваксини, бел. ред..)”, се казва в съобщението.

Комисията отбеляза, че страните от ЕС са решили да се откажат от предложението на ЕК, като добавят гъвкавост, за да се споразумеят за различно разпределение на дозите, като се вземат предвид епидемиологичната ситуация и нуждите от ваксинация на всяка държава. „В съответствие с тази система, ако държавата реши да не избира (всички дози ваксини според квотата, бел. ред.), дозите се преразпределят между други заинтересовани страни от ЕС“, се казва в съобщението.



#Франс Тимерманс #ЕК #ЕС #грешки #пропуски #коронавирус #стратегия #ваксини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »