Двама охранители в скафандри пазят Митьо Очите в Ковид-отделението на ВМА

Двама охранители в скафандри пазят Митьо Очите в Ковид-отделението на ВМА
A A+ A++ A

Близо денонощие след решението на Специализирания наказателен съд, Димитър Желязков-Митьо Очите е бил преместен за лечение във Военномедицинската академия, съобщава бургаският сайт флагман.бг.

Подсъдимият с мярка за неотклонение „задържане под стража“ бе диагностициран с ковид в Софийския затвор на 27 февруари. До вчера той лежеше в по-скоро импровизирано ковид-отделение в болницата към затвора.

След жалба на Желязков съдът в сряда реши той да бъде преместен „незабавно“ за лечение във ВМА, където директор е председателят на Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронакризата ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Вчера на обяд Мутафчийски не знаеше, че му пращат VIP затворника. След редовната пресконференция в Министерски съвет (МС) той обясни, че няма информация за Димитър Желязков.

Оказа се, че наистина към този момент Митьо Очите все още не е бил преместен във ВМА. Това е станало в късния следобед, научихме от свой източник.

Припомняме, че Димитър Желязков е обявил, както го цитира неговият адвокат, че не иска да бъде местен във външна болница, ако не му бъде изменена мярката за неотклонение и ако не може сам да избере къде да се лекува.

"Ако ми е писано да умра, не искам да умирам вързан", бил друг аргумент на Очите, който се опасявал, че отново ще бъде прикован с белезници към болничното легло, ако бъде изпратен извън затвора.

По информация на „Флагман“, обаче, във ВМА той лежи свободно.

Друго притеснение на адвоката му беше как ще бъде пазен клиентът му, ако е в болница извън затвора.

Никой няма да допусне охранители на един хвърлей от ковид-отделението, обясни адв. Илиан Василев заради строгите мерки по изолация в болниците.

И този проблем обаче е решен. Митьо Очите бил зорко пазен от двама охранители от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието.

За целта те били екипирани с характерните за ковид-отделенията защитни облекла, което си е доста неприятно и затормозяващо.

На пресконференцията в МС вчера Венцислав Мутафчийски обяви, че във ВМА имало само пет свободни ковид-легла заради резкия ръст на лекуваните в болница. И то въпреки новоразкритите две ковид-отделения там.

Това предполага, че Митьо Очите лежи в претъпкана стая с други болни.

#Митьо Очите #коронавирус #ВМА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"