Стотици българи са с нежелани реакции след ваксиниране, според агенцията по лекарствата

Стотици българи са с нежелани реакции след ваксиниране, според агенцията по лекарствата
A A+ A++ A

Ваксинираните у нас, които са получили нежелани реакции след инжектиране, са малко над 800. Това обяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов по БНТ.

Засега в страната няма потвърден случай на починал след поставяне на ваксина срещу COVID-19. След разследване не е доказана връзка с ваксините при споменатия вчера случай на починал пациент, уточни той.

По думите му оттеглянето на държави от ваксината на "АстраЗенека" е заради случаи за странични ефекти.

Изключително големият брой участници в клинични изпитвания дават основание Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) да препоръча за разрешаване за употреба всички четири до момента разрешени за употреба ваксини, допълни той.

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата припомни за одобрената вчера от ЕАЛ и ЕК четвърта ваксина - препаратът на "Янсен" ("Джонсън и Джонсън").

"44 000 са участниците в клиничното изпитване - това е едно много мащабно клинично изпитване, което позволява да бъдат натрупани данни, те да бъдат анализирани и да се направи преценка дали съответната ваксина отговаря на европейските изисквания и да получи разрешение за употреба", коментира Кирилов

#ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »