Ще си отиде ли COVID-19 някога?

Ще си отиде ли COVID-19 някога?
A A+ A++ A

Ще си отиде ли някога новият коронавирус? Никой не знае със сигурност.

Учени смятат, че вирусът, който причинява COVID-19 може да остане с нас десетилетия и дори повече, но това не означава, че ще продължава да бъде същата заплаха.

Вирусът се появи в края на 2019 г. и е трудно да се прогнозира поведението му в дългосрочен план. Много експерти обаче вярват, че заболяването евентуално ще се свие от криза до неприятност от типа на обикновената настинка.

Това ще се случи с развиването на имунитет у хората с течение на времето - чрез преболедуване или имунизация. Други вируси са се развили по сходен начин. Пандемията от грип през 1918 г. също може да даде представа за посоката на развитие на COVID-19.

Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията изчисляват, че една трета от световното население е била заразена с този вирус, разпространил се от птици.

След като заразените хора или са починали, или са изградили имунитет, вирусът е спрял бързото си разпространение. По-късно той е мутирал до по-малко заразна форма, която според експертите продължава да циркулира сезонно.

Възникването на нови варианти на коронавируса обаче може да усложни картината, ако бъдещите мутации причиняват по-тежко заболяване или заобикалят ваксините.

Малко вероятно е вирусът някога да бъде напълно заличен, което оставя възможността хората да се заразяват отново с него, след като са го преболедували или са били ваксинирани.

Единственият вирус, който е изкоренен от човешката популация, е този на едрата шарка. Причината е, че хората развиват траен имунитет към вируса, след като преболедуват или бъдат ваксинирани.

#коронавирус #covid-19 #COVID-19 вирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »