Русия не дава нито един документ на „Уестингхаус" за АЕЦ „Козлодуй”

Русия не дава нито един документ на „Уестингхаус" за АЕЦ „Козлодуй”
„Уестингхаус“, която е „пряк конкурент“ на „Росатом“, няма да получи нито един документ, засягащ руската технология и оборудване, заявиха от руската страна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Русия няма да предава информацията, засягаща руското оборудване и технология за изработването от американската компания „Уестингхаус“ на техническата и икономическа оценка (ТЕО) за строителството на „хибридния енергоблок“ на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.

Това съобщи за nuclear.ru източник от руския атомен отрасъл, близък до преговорите, предаде БГНЕС.

България разчиташе за бързо вземане на решение за строителството на 7-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“, като използва оборудването за АЕЦ „Белене“, но това се оказа невъзможно, отчитайки изискванията на ЕС, заяви източникът.

Въпреки това руската страна потвърди, че е готова да пренасочи оборудването към АЕЦ „Козлодуй“ и даже да го остави за съхраняване.

В такъв случай обаче ще бъде необходимо да се консервира, а за тази цел ще трябва да се сключи и плати договор за консервация.

На България й беше предложено разсрочване на плащанията за оборудването и за неговата консервация в течение на 2-3 години при правителствена гаранция, посочва още източникът.

През последните 4-5 месеца обаче по този въпрос нямаше никакво развитие, а през август беше съобщено за договора с „Уестингхаус“ за подготовката на техническата и икономическата оценка „само за 900 000 евро“.

За руската страна „това е пълна профанация“, подчерта източникът. Той заяви, че „Уестингхаус“, която е „пряк конкурент“ на „Росатом“, няма да получи нито един документ, засягащ руската технология и оборудване.

#България #ЕС #АЕЦ „Белене“ #АЕЦ „Козлодуй“ #Уестингхаус #Росатом #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"