Кантарджиев каза какво да пием против новия по-смъртоносен вариант на COVID-19

Кантарджиев каза какво да пием против новия по-смъртоносен вариант на COVID-19
A A+ A++ A

"По-лесното заразяване с британския вариант е заради по-голямото количество вирус, който се натрупва в горните дихателни пътища, където се задържа, затова е в пъти по-заразен", това обясни директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред "Фокус". 

"Британският вариант променя и възрастовото засягане. С покачването на броя на случаите е прави впечатление, че засягането до 19-годишна възраст е много по-голямо. Заболяването започва с оплакване от горните дихателни пътища - хрема и гърлобол, но все още няма категорични медицински доказателства, че хремата е сигурен симптом, че сме заразени с британския вариант на коронавируса", допълни членът на Националния оперативен щаб.

По думите му тази вирусна инфекция не обича антиоксиданти. Професорът препоръча и употребата на лимон със сода. Проф. Кантарджиев коментира, че скокът на заразените е напълно очакван.

"Обикновено това се случва в средата на седмицата и не бива да ни плаши", уточни той.

Новият вариант е със "значително по-висока" смъртност, според изследването, сравнило фаталните случаи сред заразените с новия вариант на SARS-CoV-2, известен като B.1.1.7, и заразените с други щамове във Великобритания.

Вариантът B.1.1.7 беше открит първо там през септември 2020 г. Оттогава се разпространи в повече от 100 държави. Той има 23 мутации в генетичния код - сравнително много промени. Някои от тях го правят много по-заразен. Според британски специалисти той се предава с около 40 - 70 процента по-лесно от преди доминиращите варианти на коронавируса.

#Тодор Кантарджиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"