Дейли мейл: Слънчака отново е №1 в класацията по евтиния, бие Мармарис и Алгарве

Дейли мейл: Слънчака отново е №1 в класацията по евтиния, бие Мармарис и Алгарве
A A+ A++ A

За поредна година Слънчев бряг е начело на класацията на Британските пощи за най-евтино място за почивка в Европа. Класацията се изготвя според цените на 8 популярни продукти и атракции по време на ваканция спрямо курса на паунда.

"Ако през миналата година в Слънчев бряг посещението на двама души в ресторант, което включва вечеря с бутилка вино, плюс кафе, бира, газирана напитка, минерална вода, слънцезащитен крем и препарат срещу комари са стрували общо 30,68 паунда, то през 2021-ва цената на въпросната потребителска кошница е паднала до 27,71 паунда (около 63 лв.). Това прави Слънчев бряг най-евтиният курорт за британските туристи в Европа", пише "Дейли мейл".

Нещо повече, почивката в българския курорт е поевтиняла с цели 11.2% в сравнение с миналата година, като това е най-големият спад в класацията на Post Office Travel Money за евтини почивки.

"Най-големият морски комплекс в България предлага слънце, пясъчни заливи и оживени барове на първа линия с евтина бира, коята струва само 47 пенса (около 1.30 лева) за бутилка", пише още "Дейли мейл". 

Изданието отбелязва, че според правителството туризмът у нас ще бъде възобновен навреме за летните почивки. Дали обаче англичаните ще могат да пътуват свободно през лятото, зависи от развитието на пандемията и какви споразумения ще бъдат постигнати между различните държави.

Миналата година Англия договори "зелени коридори" с редица страни, но България не бе сред тях. В момента връщащите се от България британци трябва да стоят в 10-дневна карантина и да правят по 2 допълнителни теста за коронавирус за 210 паунда, което е почти колкото пакетна почивка у нас.

След Слънчев бряг в класацията за най-евтини туристически дестинации в Европа отново се нареждат турският курорт Мармарис, португалският Алгарве и испанският Коста дел Сол, като в тях оценяваният пакет от продукти е на стойност от 42 до 58 паунда.

Най-поскъпнала за британците в сравнение с година по-рано е почивката на гръцкия остров Корфу - с 18%. По-високи със 7.3% са цените в испанския Коста дел Сол, ръст е отчетен и в Слима, Малта, но с минималните 2.5%.

Топ 10 на най-евтините европейски дестинации за британците:

1. Слънчев бряг, България (27.71 паунда, 11.2% спад)

2. Мармарис, Турция (42.07 паунда, 6.5% спад)

3. Алгарве, Португалия (44.14 паунда, 13% спад)

4. Коста дел Сол, Испания (57.98 паунда, 7.3% ръст)

5. Пафос, Кипър (62.98 паунда, 2% спад)

6. Слима, Малта (69.55 паунда, 2.5% ръст)

7. Лансароте, Испания (72.34 паунда, 1.2% спад)

8. Пореч, Хърватия (78.41 паунда, 2.5% спад)

9. Корфу, Гърция (91.15 паунда, 18% ръст)

10. Пулия, Италия (94.59 паунда, 5.1% спад)

Междувременно стана ясно, че първите организирани туристи в Слънчев бряг се очаква да пристигнат у нас 25 и 26 март. Те са от Израел и за тях има планирани два чартърни полета, съобщи пред БНР почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов.

Очакванията са самолетите да кацнат във Варна с около 200 туристи от Израел, заради ремонта на пистата на летище Бургас. С автобуси ще бъдат превозени и настанени в хотели в Слънчев бряг. "Това обаче са все още само първоначални планове. Все още няма разрешение за полети от Израел до България, очакваме това нещо да се промени и до 25 и 26 март нещата да изглеждат по съвсем друг начин и да може да се осъществява туризъм и да има полети“, заяви консулът.

Полети от Израел за българското Черноморие са планирани и за края на май.

#Слънчев бряг #слънчака

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »