АФП: Кръстова гора привлича вярващи, търсещи чудодейно изцерение

АФП: Кръстова гора привлича вярващи, търсещи чудодейно изцерение
A A+ A++ A

От АФП; Превод: БГНЕС

Изпълнени с надежда очи гледат как хилядите свещи и осветените кръстове в десетина малки параклиси осяват студената нощ в Кръстова гора, свещено място високо в българската планина Родопи.

„Получих инсулт. Затова дойдох тук. За помощ!“, казва 65-годишният Янко Димитров, един от мнозината пристигнали на свещеното място.

Всеки уикенд тълпи от вярващи и невярващи се стичат към хълмовете наоколо, за да се молят за лечебни чудеса за тях самите и за любимите им хора.

Но големият ден е 14 септември, когато православните християни честват Въздвижение на Светия кръст. Според местна легенда, ако прекараш нощта тук в навечерието на празника, могат да се случат чудеса и да се излекуват всички болести.

„Човек трябва да вярва... Без вяра няма живот“, казва Димитров, придвижвайки се трудно в импровизирано легло към главната църква.

Мъжът, който едва ходи, пропътувал със съпругата си близо 200 км от централната област Велико Търново.

51-годишната Мариана Владова, която се възстановява от сложна мозъчна операция, е довела приятелка със загуба на мускулна функция, надявайки се да й помогне да си възвърне здравето и духа.

„Аз не съм ревностно вярваща. Но първия път, когато дойдох тук, видях със собствените си очи лицето на Исус да се образува върху небето над големия параклис“, разказва тя.

Над 1000 души идват на хълмовете всяка година в навечерието на 14 септември, всеки от тях със своите болки и молитви – бездетни двойки, майки, прегръщащи болни бебета, младежи на количка и накуцващи възрастни хора, както и много обикновени вярващи.

„Всеки има за какво да се помоли“, казва 27-годишната Милка Дакова от северозападния град Монтана, докато се моли с двегодишния си син върху постеля за пикник до препълнения с коли път.

За достигането на главната църква е необходимо да се върви около един час, а много болни могат да бъдат закарани с кола. Но пътят обикновено е задръстен.

На 1545 метра надморска височина есенната нощ може да бъде студена, така че богомолците си носят всякакви неща, за да се предпазват от студа – от евтини синтетични чаршафи и одеяла, до спални чували, палатки и дори сгъваеми легла.

„Идваме тук всяка година през последните 12 години и ще продължим да идваме, докато сме живи, за да поискаме здраве за нас, децата и внуците ни“, споделя двойка пенсионери на път за върха.

„Магията на това място ни кара да се чувстваме добре“, допълват те, спомняйки си как една година мъглата се разсеяла и дъждът спрял точно за празничната нощна служба. Облаците се завърнали веднага след като песнопенията на свещеника престанали да отекват.

Мястото било открито през 1933 г., когато силно религиозен мъж от съседното село Борово видял светещ кръст в небето над хълмовете и получил видение, което му казало, че там е имало манастир с останки от Светия кръст, на който Исус бил разпнат.

Когато Евдокия, болнавата сестра на българския цар Борис III, казала, че почувствала голямо облекчение, след като прекарала една нощ там, благодарният монарх поръчал метален кръст да бъде издигнат на мистичния хълм.

По-късно бил построен малък параклис, след като славата на Кръстова гора се разнесла и започнали да се разказват все повече истории за чудодейно изцеряване.

Дори по времето на комунизма, когато е наложен атеизъм и ходенето на църква се превръща в табу, местните помагали на отчаяни хора да преведат болните си деца по горските пътеки до свещеното място.

Когато режимът пада през 1989 г., болезненият икономически преход, нарастващата безработица и боледуващата здравна система връщат хората към църквите и подновеният интерес към мястото води до построяването на църква, 12 малки параклиса за всеки един от апостолите и манастир.

Но сега все повече хора пристигат просто от любопитство и димящи скари, сергии с евтини сувенири и продавачи на лечебни билки се смесват с тълпите.

„Мястото е просто интересно за посещение“, казва Радостина Симонова, която пристигна на организирана екскурзия.

„Чух за огромната сила на това място да лекува заболявания. Може би то може също така да сбъдва мечти!“, допълва тя, докато се подготвя да спи под звездите.

#Кръстова гора #Родопи #вяра

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"