Италианска компания започва производството на руската COVID-ваксина

Италианска компания започва производството на руската COVID-ваксина
Pixabay
A A+ A++ A

Руската ваксина срещу Covid-19 "Спутник V" ще се произвежда в Италия независимо от липсата на одобрение от Европейската агенция по лекарствата (EMA), заяви във вторник ръководителят на Италианско-руската търговска камара Винченцо Трани, съобщава Ройтерс, предаде БНР.

Така ваксината "Спутник V" ще започне да се произвежда за пръв път в Европа, след като беше подписана търговска сделка между руския държавен инвестиционен фонд (RDIF) и базираната в Швейцария фармацевтична компания Adienne.

Споразумението, което ще се нуждае от одобрение от италианските регулатори, преди производството да стартира, беше потвърдено както от RDIF, така и от италианско-руската търговска камара.

Това е най-новото доказателство, че някои компании от ЕС не са склонни да чакат лекарствения регулатор на ЕС - Европейската агенция по лекарствата (EMA) - да даде одобрението си за ваксината "Спутник V", преди тези компании да продължат със собствените си планове.

Учените посочиха, че руската ваксина е била почти 92% ефективна срещу Covid-19 въз основа на рецензирани резултати от проучвания в късен етап, публикувани през миналия месец в медицинското издание The Lancet.

"Спутник  V" вече беше одобрен или се прави оценка за нейното одобрение в три държави членки на ЕС - Унгария, Словакия и Чехия. Представители на ЕС заявиха, че Брюксел може да започне преговори с даден производител на ваксини, ако поне четири страни членки поискат това.

В изявление на Италианско-руската търговска камара, публикувано в понеделник, се посочва, че този ход проправя пътя за създаването на първото производствено съоръжение за "Спутник V" в Европа.

Камарата допълни, че има планове италианското производство да започне през юни и че се надява, че до края на годината ще могат да бъдат произведени 10 милиона дози от руската ваксина.

"Това споразумение е първото по рода си с европейски партньор", заяви ръководителят на камарата Винченцо Трани. "Това може да се нарече историческо събитие, което е доказателство за доброто състояние на отношенията между нашите държави и показва, че италианските компании могат да погледнат отвъд политическите различия".

В интервю за агенция ТАСС, Трани отбеляза, че "самият производствен процес няма нищо общо с продажбите на ваксини", добавяйки, че дозите могат да бъдат разпределяни другаде (извън ЕС), ако EMA вземе решение да не одобри руската ваксина.

Базираната в Лугано компания Adienne Pharma & Biotech все още не е коментирала информацията, посочва Ройтерс.

Кирил Дмитриев, ръководител на суверенния руски инвестиционен фонд RDIF, който отговаря за пускането на "Спутник V" на международния пазар, заяви в неделя пред италианския телевизионен канал RAI 3, че много италиански региони искат да произвеждат ваксината и че RDIF е постигнал споразумение с Adienne за производство на ваксината в Италия

"Това, което предлагаме, е истинско производствено партньорство, което ще създаде работни места в Италия и вие можете да контролирате продукта, защото той ще се произвежда в Италия и този продукт може не само да спаси много италиански животи, но може и да да бъде изнасян зад граница", каза той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък заяви, че планът, свързан с Италия, може да помогне за бързо задоволяване на търсенето на руската ваксина в чужбина.

Високопоставен служител на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) призова през миналата седмица членовете на ЕС да се въздържат от одобряване на "Спутник V" на национално ниво, докато EMA все още прави преглед на ваксината, което накара руските разработчици на ваксината да поискат публично извинение.

Песков определи коментара на служителя на ЕМА като "най-малко неподходящ".



#covid-19 #Италия #компания #производство #руска ваксина #"Спутник V" #ЕМА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »