Русия щяла да спечели за „Белене“ и да фалира НЕК

Русия щяла да спечели за „Белене“ и да фалира НЕК
„Ако този иск доведе до банкрут Националната електрическа компания, което е много вероятно, руската страна е готова да вземе активите на НЕК”, е посочил източникът. Снимка: „Монитор“
A A+ A++ A

Русия има всички шансове да спечели иска срещу България за отказа за изграждане на ядрената централа „Белене“, като не изключва вероятен фалит на Националната електрическа компания (НЕК) на страната.

При това руската страна допуска възможността да си върне понесените щети не с пари, а с активите на НЕК, съобщи ИТАР-ТАСС в понеделник.

„Имаме всички шансове да спечелим иска“, е заявил пред кореспондента на ИТАР-ТАСС източник от руската ядрена индустрия, близък до преговорите, за претенциите на „Атомстройекспорт“ към България, които са в размер на 1 млрд. евро.

„Ако този иск доведе до банкрут Националната електрическа компания, което е много вероятно, руската страна е готова да вземе активите на НЕК“, е посочил източникът.

Той също така е добавил, че всички последствия от отказа за изграждането на АЕЦ „Белене“ са били известни на българската страна предварително.

Източникът е уверил, че руската страна в никакъв случай няма да предаде нито един документ на американската „Уестингхаус“, на която България поръча да направи технико-икономическа обосновка за използването на оборудването от „Белене“ в АЕЦ „Козлодуй“.

Някои източници свързват анонсирания от икономическия министър Делян Добрев план Б именно с дострояването на реактора в „Козлодуй“.

На 11 септември „Атомстройекспорт“ увеличи иска заради спрения проект за „Белене“ на 1 млрд. евро. Българските власти разпалено отхвърлиха претенциите.

Според лидера на ДСБ Иван Костов искът е заради разследването на Европейската комисия срещу „Газпром“ за евентуална злоупотреба с господстващо положение при доставките на природен газ в осем страни от ЕС, сред които и България.

#Уестингхаус #енергетиката и туризма #министър на икономиката #Делян Добрев #АЕЦ „Козлодуй“ #АЕЦ „Белене” #ЕС #Европейската комисия #Газпром #ДСБ #Иван Костов #Атомстройекспорт #България #НЕК #Националната електрическа компания #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"