Учени констатираха изненадваща нова последица от COVID-19 при мъже над 60 г.

Учени констатираха изненадваща нова последица от COVID-19 при мъже над 60 г.
A A+ A++ A

Учени констатираха изненадваща нова последица от COVID-19 – ерекция до 4 часа. Медицински публикации съобщават за най-малко два случая на пациенти на възраст над 60 години, които са страдали от приапизъм (ерекция без сексуална стимулация), докато са били в отделението за интензивно лечение с COVID-19. Един от тях се излекувал, другият пациент починал след няколко дни.

Двата случая са анализирани в American Journal of Emergency Medicine. Един от тях е от миналото лято в Маями. 69-годишен мъж с проблеми със затлъстяването е вкаран в реанимацията в тежко състояние поради коронавирус.

Лекарите го поставят по корем - техника, която помага на въздуха да циркулира по-добре през белите дробове. След 12 часа в това положение сестрите го обръщат по гръб, при което забелязват, че той е получил ерекция.

Дори приложеният лед не дал нужния успокояващ ефект, накрая, след 3 ч. в еректирало състояние, кръв от пениса била извлечена със спринцовка. Впоследствие не са регистрирани подобни епизоди на приапизъм от въпросния пациент. Дни по-късно обаче той починал с усложнение от коронавируса.

Другият регистриран случай е също от миналото лято, но във френския град Версай, според Forbes. 62-годишен мъж е приведен в реанимацията със силни и много сериозни тежки симптоми на коронавирус. Той е поставен на респиратор, като при физическия преглед се установява, че е имал ерекция.

Бяха повторени същите процедури, както при пациента от Маями, като в този случай ерекцията продължила 4 часа, а в кръвта му били открити съсиреци. Няколко дни по-късно болният се възстановил от болестта.

И в двете публикации учените стигат до извода, че евентуално съсиреците, образувани поради коронавируса (доказано продължение на болестта), не позволяват на кръвта да напуска кавернозните канали на пениса, задействайки ерекцията.

Лекарите признават, че все още няма достатъчно доказателства за идентифициране на приапизма като пряка последица от заболяването, но те призовават за по-нататъшно проучване на бъдещи подобни случаи.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »