Математици предричат двойно повече хоспитализирани с COVID-19 до две седмици

Математици предричат двойно повече хоспитализирани с COVID-19 до две седмици
Pixabay
A A+ A++ A

Има потенциал за по-голям пик на COVID-19 от предишната вълна. До три седмици 14-дневната заболеваемост е възможно да достигне 800 на 100 000 души. Това прогнозира математикът Лъчезар Томов в ефира на БНТ.

Рязко увеличение на хората, които ще се нуждаят от болнично лечение в следващия месец, ако мерките не се променят - показват прогнозите на Петър Велков и Лъчезар Томов.

„В следващия месец ще се увеличат хоспитализациите с близо 3000 души, което е ужасяващо", коментира Велков. "Двойно по голям процент хора от новите случаи отиват в интензивно и в хоспитализация при по ниска средна възраст", допълни Томов.

До две седмици смъртността може да скочи над два пъти.

"Можем да стигнем смъртност през април, около 16 000 души ще минем, което е около 5-6 000 души увеличение на смъртността в следващия месец и половина", прогнозира Велков. "До 37 дни моите прогнози сочат между 250 и 450 починали на ден в зависимост от ситуацията, до 21 дена очакваме между 3 или 6000, това ще се случи, ако не се предприема нищо", каза още Томов.

Репродуктивното число в момента се движи между 1,2 и 1,3, което не позволява да достигнем пик на заболеваемостта, от който да започнем да слизаме.

"За да стигнеш пикови стойности, ти трябва да си взел някакви мерки, да имаш промяна или в поведението на хората или наложените мерки, тоест, ние не можем да растем до момента, в който не вземем мерки, а те изискват време", каза Велков.

Тепърва според математиците предстои да усетим ефекта от отварянето на заведенията.

#математици #коронавирус #ръст #заболеваемост #смъртност #в болница #covid-19

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай