Два случая на коклюш са отрити у нас, симптомите приличат на К-19

Два случая на коклюш са отрити у нас, симптомите приличат на К-19
A A+ A++ A

Два случая на коклюш са отрити у нас. Заболяването бе забравено, но заради антиваксърските настроения в последните години отново се завръща. Двамата пациенти са регистрирани миналата седмица и са хоспитализирани, съобщиха от Здравното министерство.

„Магарешката кашлица”, както още е известно заболяването, е изключително заразна. Предава се лесно от човек на човек по въздушно-капков път. Някои симптоми са същите като при COVID-19 – кашляне, кихане, хрема, повишена температура. При коклюша кашлицата звучи като магарешки рев, откъдето идва и името. Може да продължи четири-пет седмици, като през това време болният е пряк източник на зараза за околните. Болестта е лечима с антибиотици, ако се хване навреме, но при малки деца под 5 години, особено кърмачета, може да има и летален изход.

Шествалентната ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомелит и др. е включена в задължителния имунизационен календар. Общопрактикуващите лекари в Пловдив обаче отчитат увеличаване броя на малчуганите с пропуснати ваксини, което води и до завръщане на някои заболявания като коклюша.

Преди създаването на ваксина коклюшът е бил една от най-често срещаните детски болести, причиняваща значителен брой смъртни случаи. След 40-те години на миналия век постепенното въвеждане на имунизация срещу коклюш започва да снижава заболеваемостта и смъртността. Коклюшът обаче все още продължава да бъде важен проблем на общественото здравеопазване в развиващите се страни. През последните години заболели от него има в повечето страни от Европейския съюз, сред които и България.

По данни на Световната здравна организация през 2015 г. коклюшът е причина за 89 000 смъртни случая в целия свят. За 2014 г. статистиката е още по-стряскаща - общо 24.1 милиона заболели от коклюш и 160 700 умрели деца на възраст под 5 години. Най-уязвимите групи са подрастващите, които не са реимунизирани, и възрастните хора, при които имунитетът е отслабнал. Най-застрашени пък са бебетата, на които още не е поставена ваксина и могат да се заразят от по-голям брат или сестра (без повторна ваксинация) или баба и дядо.

Затова експертите предлагат у нас да започне да се прави реимунизация с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш, за да се овладее рискът от повторно разболяване при подрастващи и възрастни. 

През изминалата седмица у нас са регистрирани и общо 12 726 случая на остри заразни заболявания срещу 9 775 случая за предходната седмица. От тях 2 204 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 2 486 случая за предходната седмица.

Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната е 59,07 на 10 000 души срещу 65,41 на 10 000 души за предходната седмица.

Ето и пълните данни за епидемиологичната обстановка у нас през изминалата седмица:

Чревни инфекции: регистрираните случаи са както следва:

Вирусни хепатити 18 случая срещу 31 случая за предходната седмица;

Дизентерия 1 случай срещу 2 случая за предходната седмица;

Ентероколити 24 случая срещу 31 случая за предходната седмица;

Кампилобактериоза 1 случай срещу 1 случай за предходната седмица;

Колиентерити 11 случая срещу 11 случая за предходната седмица;

Ротавирусен гастроентерит 6 случая срещу 2 случая за предходната седмица;

Салмонелоза 3 случая срещу 4 случая за предходната седмица.

Въздушно-капкови инфекции: регистрираните случаи са както следва:

Варицела 104 случая срещу 101 случая за предходната седмица;

Коклюш 2 случая срещу 0 случая за предходната седмица;

Скарлатина 6 случая срещу 6 случая за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции не са регистрирани през периода.

Трихинелоза 4 случая срещу 10 случая за предходната седмица.

 

 

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"