Необяснимият случай на Филипина - жена с множествена склероза, която може да ходи само през нощта

Необяснимият случай на Филипина - жена с множествена склероза, която може да ходи само през нощта
A A+ A++ A

Тази седмица в „Събуди се” ви разказваме за казус, който някои наричат медицински феномен. 40-годишната Филипина Цонева е диагностицирана с множествена склероза. Малко след като разбира за тежкото заболяване, сяда в инвалидна количка, но само през деня - нощем е ходи без проблем. Така в продължение на години. Много от лекарите, при които е ходила, не намират обяснение. 

Мъжко момиче - така се определя Филипина. Тя е майка на син тийнейджър, има три висши образования, сред които право. „Била съм учителка история и география  в две училища, общо 5 години”, разказва тя.

Нещо повече, Филипина е бивш редник в химическото поделение в Горна Оряховица.  „9 години и 2 месеца бях военна. Ходих на стрелби. Хвърляла съм гранати и то не учебни, а истински. Имаше стрелби с „Калашник”, с пистолет. По принцип повече харесвам мъжките неща”, казва още тя.

Филипина  е и любител на разходките високо в планината, както и на пътуванията с приятели. Пред 4 години обаче, някъде по пътя между учебния фронт и дома, образно казано стъпва на мина.   

„Първят симптом беше само левият ми крак. Започна да ме спъва, когато си поиска. Два-три пъти падах. Направиха ми ЯМР на главата и казаха, че е множествена склероза. Даже този, който ме снима ми каза: „Сега ще ти кажа нещо, няма да ти хареса, но не се притеснявай, то се контролира, имало хора с по 20 години - нищо не им се е случвало”, разказва тя.

При Филипина обаче става така, че престава да ходи. След като лекарите я диагностицират й предписват терапия с кортикостероиди. Въпреки това състоянието й се влошава много бързо. 

С това обаче изненадите не свършват. Оказва се, че тя може да ходи само нощем.  

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"