Кунчев смрази: Иде нигерийски щам на коронавируса! Ангелов предлага мерките у нас да са регионални

Кунчев смрази: Иде нигерийски щам на коронавируса! Ангелов предлага мерките у нас да са регионални
A A+ A++ A

За последните 14 дни наблюдаваме тенденция за плавно покачване на числата, както на заболеваемостта, така и на заетостта на леглата в болниците. Наблюдаваме една добра тенденция и ще анализираме дали тя ще продължи – броят на излекуваните спрямо броят на потвърдените случаи – близо 1:3.

Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки.

На национална база заетостта на леглата в болниците за неусложнени пациенти е 48%, а интензивните легла са запълнени на 53%.

Увеличението е само в отделни области, уточни здравният министър. Обсъждаме прилагането на локален подход за овладяване на епидемията в отделни места в страната, каза още Ангелов.

Медиците, които са заразени в момента са 733 активни случая. 86 от тях са в лечебни заведения, 7 са в интензивни заведения, а останалите на домашно лечение.

Ситуацията в страната се дължи на циркулирането на новия вариант на вируса, т.нар. британски вариант, съобщи проф. Костадин Ангелов и уточни, че на съвещанието при премиера в сряда проф. Тодор Кантарджиев е потвърдил тази информация.

Увеличаването се дължи и на мерките, които бяха до момента, но и на високата възприемчивост и на високото ниво на по-бързо заразяване с този вирус, каза още здравният министър.

285 на 100 000 души население е заболеваемостта, което ни отрежда 18 място в Европейския съюз и 5 място на Балканите, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинга.

Дали ще достигнем върховете на Чехия, която е страната с най-висока заболеваемост в света към момента, в тази трета вълна или не, зависи изцяло от нас и нашето поведение, заяви доц. Кунчев.

Той смрази с новина, че пристигат силно тревожни данни за появил се нов щам на вируса - този път нигерийски. "Не искам да плаша никого и да всявамс мут, но е по-добре да ви го кажа, за да са информирани хората", разясни членът на НОЩ.

Кунчев съобщи още, че от днес болницата в Бургас отменя плановия прием на пациенти. Главният държавен здравен инспектор препоръча и на другите големи болници в страната, където има увеличение на случаите, да постъпят по същия начин.

Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов съобщи от своя страна, че до момента са ваксинирани общо около 250 хиляди души, а 41 хиляди са получили втора игла. 45 хиляди са имунизираните общопрактикуващи лекари.

Доц. Кунчев коментира още, че след британския вариант на вируса, идва южноафриканският, а след него и бразилският. Не създаваме страх и психоза, не можем да не казваме истината, заяви доц. Ангел Кунчев.

Здравният министър добави, че смисълът на ваксинирането е да спасим българския народ. Всеки ден се борим с лъжи. Всеки четвъртък даваме истината без да я политизираме, каза още проф. Костадин Ангелов.

Защо въпреки мерките нарастват случаите дори в страните с най-сурови мерки? Отговорът е прост – хората се връщат към нормалния си начин на живот, заяви още здравният министър и допълни: Българският модел работи, защото с най-хлабавите мерки постигаме най-добри резултати.

В отговор на журналистически въпрос проф. Ангелов каза, че няма клинично проучване, което да доказва, че е необходима трета игла за ваксината на „Пфайзър“. Има медийни спекулации, според него.

Министърът каза още, че предизборните кампании трябва да се водят дистанционно, да се провеждат на открито със спазване на мерките. 

#Ангел Кунчев #Костадин Ангелов #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »