Децата в Русе са чели най-много през лятото

Децата в Русе са чели най-много през лятото
Кампанията премина през месеците на лятната ваканция на учениците – 1 юни – 15 септември, и е с национално покритие. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Децата в Русе са прочели най-много книги през това лято, сочат данните от националната кампания за стимулиране на детското четене „Забавното лятно четене 2012", организирана от детския интернет портал Az-deteto.bg и Столичната библиотека.

Цели 213 книги е прочело момче от града. „Мечо Пух" затвърди позицията си на любима детска книжка, предаде БТА.

Русе се превръща в най-четящия град с 12 процента, като се съпостави броят прочетени книги с броя на децата от съответното населено място.

Стара Загора се подрежда на второ място с 9 на сто, пред Варна – 4 процента, и София - 2 процента.

В Русе според класацията се намира и най-четящото училище – СОУ „Христо Ботев", с 602 книги.

След него е 8-мо СОУПЧЕ „А. С. Пушкин" във Варна с 470 книги, 2-ро ОУ „Петко Рачов Славейков" в Стара Загора с 365 книги, ОУ „Антон Страшимиров" в Бургас с 206 книги и 55-о СОУ в София със 175 книги.

От Русе е и детето, прочело най-много книги през това лято. Даниел Георгиев е отбелязал 213 прочетени книги в своя онлайн читателски дневник.

С 201 книги второто място заема Деница Петкова, отново от Русе. Трета е Вяра Младенова със 192 книги от Белово.

„Мечо Пух" затвърди позицията си на любима детска книжка и през Лято 2012 е била най-четената книга.

За голяма активност Специална награда получава Белово.

Българският детски портал Az-deteto.bg и Столичната библиотека организираха мащабната лятна кампания с цел да насърчат детското четене с реално измерими резултати и попълване на онлайн-читателски дневник.

Кампанията премина през месеците на лятната ваканция на учениците – 1 юни – 15 септември, и е с национално покритие.

На децата бяха предоставени списъци с книгите – задължителна литература за четене от 1-ви до 7-ми клас, и допълнително препоръчани от тях книги.

За да е сигурно, че са прочели книгата, когато я маркират в читателския дневник ще трябва да отговорят на въпрос от съдържанието на книгата.

Така чрез онлайн-читателския дневник са определени най-четящият град, най-четящото училище и най-четената детска книга за Лято 2012.

#деца #Русе #Белово #Столичната библиотека #Мечо Пух #Стара Загора #София #Варна #Бургас #Даниел Георгиев #Деница Петкова #четене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »