198472 статии       |       400 интервюта       |       1524 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.643| EUR 1.95583| GBP 2.2606|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Честит национален празник! Помнете Освобождението, пазете Свободата си!

3 март 2021, сряда / 00:00; Коментари: 0
Send to Kindle
Честит национален празник! Помнете Освобождението, пазете Свободата си!

Трети март е! Честит национален празник от екипа на Novinite.bg, скъпи читатели! Хубаво е на днешния ден да преосмислим Свободата като ценност. Свободата на държавата ни бе извоювана с кръвта на стотиците хиляди войници, четници и опълченци. За Свободата на нашия дух, за Свободата ни като личности и като граждани обаче, ние трябва да водим ежедневна битка. Свободата не може да бъде  дадена, подарена или разменена. Свободата не е някакво пасивно състояние, а огромна отговорност. Ако ние не се възползваме, не упражняваме Свободата, която имаме, тя ще ни бъде отнета. 

Днес мнозина са готови да разменят свободата си срещу сигурността. И го правят. В най- различни аспекти. Примиряват се с нарушения, за да запазят работата си, затварят си очите за престъпления, за да не си развалят спокойствието, готови са да се разделят дори с част от гражданските си права, за да получат съмнителна сигурност.  На тях ще припомним думите на Бенджамин Франклин - един от създателите на Конституцията на САЩ:  "Тези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност". 

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага краят на Руско-турската война от 1877- 1878 г.

Датата 3 март слага начало на Третата българска държава. За първи път празникът е отбелязан на 19 февруари 1880 г. (3 март е дата по нов стил) като "Ден на възшествието на престола на император Александър II и заключение на Санстефанския мирен договор". От 1888 г. се празнува като Ден на освобождението на България. Денят е определен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет, издаден на 27 февруари 1990 г., и с Решение на 9-ото Народно събрание от 5 март 1990 г.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: