Пандемията в развитие: Близо две трети от руснаците не искат да се ваксинират с „Спутник V"

Пандемията в развитие: Близо две трети от руснаците не искат да се ваксинират с „Спутник V"
A A+ A++ A

Близо две трети от руснаците не искат да се ваксинират с препарата „Спутник V“, а приблизително същият процент смятат, че коронавирусът е създаден изкуствено като биологично оръжие, показа проучване на независима социологическа агенция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Центърът „Левада“ заяви, че проведената миналия месеца нкета сочи, че 62 процента от руснаците не искат да си поставят ваксина собствено производство, а най-голям е процентът на нежелаещите да използват руските ваксини във възрастовата група между 18 и 24 години.

Повечето респонденти посочват страничните ефекти, които могат да включват треска и умора, като основна причина да не искат да бъдат ваксинирани.

Проучването, обхващащо 1601 души в 50 региона на страната, показва също, че 64 процента от запитаните смятат, че новият коронавирус е бил създаден като биологично оръжие.

Подобно мнение е доминиращо при руснаците на възраст между 40 и 54 години, 71 процента от които вярват, че коронавирусът е изкуствено създаден. Само 23 процента от респондентите смятат, че вирусът има естествен произход.

Русия, където броят на заразените с коронавируса достигна близо 4,3 милиона души от началото на пандемията, е одобрила три ваксини собствено производство срещу Covid-19, припомня Ройтерс.

Голяма част от учениците в Турция от днес се върнаха на училище в рамките на процеса за контролирано завръщане към нормалността, предаде Анадолската агенция.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Турция започва да облекчава ограниченията, наложени във връзка с коронавируса. По думите му присъствените занятия в училище се подновяват в окръзите с нисък и среден риск за разпространение на КОВИД-19, включително за учениците от прогимназиален и гимназиален курс.

В цялата страна се завръщат в клас децата от предучилищните забавачници, от начален курс и от 8 и 12 клас.

Мерките за предпазване от инфекция в клас включват социална дистанция, маски и дезинфектанти. Децата са разполагани по едно на чин, мият ръцете си и се дезинфекцират преди да влязат в час и получават инструкции какви правила да спазват в училище, за да избегнат риска от инфекция, отбелязва Анадолската агенция.

Същевременно в рамките на облекчаването на мерките в Турция днес за първи път от ноември отвориха врати и заведенията във всички окръзи с изключение на онези, които са категоризирани с висок риск. Ресторанти, кафенета, сладкарници, чайни и пр. ще работят между 7 и 19 ч. при зает до 50 на сто капацитет. Клиентите ще бъдат пускани след представяне на т.нар. ХЕС код, който служи за проследяване на разпространението на епидемията и се изисква при пътуване в обществения транспорт, обслужване в различни институции и пр. След като влязат в заведението, те ще бъдат настанявани на разстояние едни от други.
Преди това заведенията работеха, обслужвайки само с храна за вкъщи.

Турция класифицира окръзите в страната в четири групи в зависимост от броя на случаите на коронавируса - с нисък, среден, висок или много висок риск от зараза.

Колумбия получи вчера доставка от 117 000 дози ваксина срещу COVID-19 чрез инициативата КОВАКС, предаде ДПА.

Тя е първата страна в Латинска Америка, получила пратка от международната програма за осигуряване на ваксини за бедни държави.

"Днес отбелязваме много важно събитие", заяви президентът Иван Дуке при пристигането на ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех" на международното летище "Ел Дорадо" в столицата Богота.

Общо Колумбия очаква да получи 20 милиона дози като част от инициативата, каза Дуке във видео, публикувано в социалните мрежи.

Инициативата КОВАКС е на Световната здравна организация и Глобалния съюз за ваксини и имунизация (ГАВИ) за осигуряване на справедлив достъп до ваксини.

Френското правителство заяви, че по-възрастни хора с придружаващи заболявания могат да се имунизират с ваксината на AstraZeneca, след промени прървоначалната си позиция по въпроса, пише „Гардиън“.

„Хората с придружаващи заболявания могат да си сложат ваксината на AstraZeneca, включително тези на възраст между 65 и 74 г.“, заяви здравният министър.

Миналият месец Франция разреши употребата на ваксината единствено за хора под 65-годишна възраст, като решението беше мотивирано от липса на клинични данни за по-възрастни.

Ваксината Oxford/AstraZeneca се използва широко във Великобритания, но няколко страни от ЕС все още не я използват за хора над 65 г.

Хората над 75 г. все пак ще могат да получават ваксината на Pfizer или Moderna, обясни още министърът на здравеопазването.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »