Янев: Милионери стоят зад фермерските протести

Янев: Милионери стоят зад фермерските протести
Зад протестите на зърнопроизводителите стои „Октопод“ и милионерски интереси, според лидера на РЗС Яне Янев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Зад протестите на зърнопроизводителите стоят „Октопод“ и милионерски интереси, според лидера на РЗС Яне Янев.

„От нашата партия не чухме нито една медия, анализатор или политик да постави от обективна гледна точка случващото се в страната днес - на синдикатите и на действията на изпълнителната власт, както и по проблемите на зърнопроизводителите, или по-точно на арендаторите“, заяви Янев, цитиран от БГНЕС.

„Ще се опитаме да представим цифрови изражения на параметрите на спора, който се води между протестиращите и управляващите. Част от тези данни изобщо не са се появявали по никакъв повод, защото е добре пазена информация. Става въпрос за огромен паричен ресурс“, посочи Янев.

Янев попита колко източват арендаторите латифундисти от републиканския бюджет и от евросредствата.

„90.5% от бенефициентите обработват до 500 дка земеделска земя, 9% от тях обработват от 500 дка до 50 000 дка и 0.5% обработват над 50 000 дка“, уточни Янев.

„Това е реалното съотношение между тези юридически лица или фондове, или най-общо 26 души обработват над 50 000 дка, категоричен бе лидерът на РЗС. Огромна част от тези земи се обработват без правно основание, само на базата на т.нар. очертаване“, допълни той.

„Октоподът“ в земеделието превзема земите като в Латинска Америка, само че с методите на Коза Ностра“, каза Янев.

„Влизат в общините хората му, орат, без да питат, бутат огради на собственици и който се съпротиви, или е мачкан, или след известен период му дават някой лев“, продължи лидерът на РЗС. Той уточни, че на собствениците на земя се дават между 10 и 15 лв. аренда за декар“, посочи той.

„Защо беше тази битка 22 г. собствеността да бъде свещена и неприкосновена, защо въобще се раздадоха земеделските земи? Да дойдат тези арендатори ли? И да бъде смачкана собствеността ли?“, продължи той с въпросите-отговори.

„Такива арендатори са синове обикновено на бивши комунистически величия“, открехна още завесата пред тях Янев. Дичевски например е син на член на Политбюро и на активен борец и партизанин от Троянския край“, посочи той.

„Иначе е човек на ДПС и БСП, те са му позволили това, както и да прави заменки с тяхна помощ“, добави Янев. „Това са мутиралите червени капитали - така се препират“, обобщи той.

„От РЗС работим усилено и до 10 дни ще внесем цялостен законодателен пакет за промяна на Закона за арендата и в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, за да ограничим възможността да се случват тези безобразия“, каза още Янев.

#собственици #аренда #БСП #ДПС #зърнопроизводители #„Октопод“ #милионери #протести #земеделци #фермери #Янев #Яне Янев #РЗС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »